Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Composiet tegels: info & prijzen

Met composiet terrastegels leg je snel een modern, trendy terras dat nauwelijks onderhoud behoeft en lang meegaat. Je hoeft een composiet terras nooit te beitsen of te oliën en de tegels worden niet snel glad, zodat je er veilig overheen kunt lopen. In dit artikel ontdek je de voordelen, eigenschappen en prijzen van composiet tegels.

Ga naar: uitvoeringenvoordelenkwaliteitprijsplaatsingonderhoud

 

composiet terrastegels Wat zijn composiet terrastegels?

Composiet is een zogeheten ‘combinatiemateriaal’. Terrastegels van composiet bestaan uit een mix van (hard)houtstof en HDP (High Density Polyethyleen). In terrastegels van composiet zijn de beste eigenschappen van hout en kunststof met elkaar verenigd. Ze hebben de ‘look and feel’ van hout en de gunstige eigenschappen van kunststof. Composiet tegels zijn sterk, perfect bestand tegen vocht en verkleuren niet of nauwelijks.

 

 

Uitvoeringen (kleuren/afmetingen)

Composiet terrastegels zijn verkrijgbaar in de formaten 30×30 cm, 50×50 cm, 90×90 cm en 100×100 cm. Populaire kleuren zijn zwart, antraciet, bruin en lichtgrijs. Het kleinste formaat tegel (30×30) is doorgaans een ‘kliktegel’. Je klikt ze eenvoudig aan elkaar en legt er snel een vloer mee. Deze tegels zijn met name geschikt voor een harde, vlakke stabiele ondergrond zoals een balkon. De grotere tegels (vanaf 50×50 cm) moeten op houten onderliggers geplaatst worden. Je kunt ze zowel op een harde als zachte ondergrond leggen. Wil je een terras aanleggen met composiet tegels? Ontvang gratis offertes van erkende vakmannen.

 

Voordelen composiet terrastegels

+ Een composiet terras blijft lang mooi. Tegels of vlonderplanken van composiet verkleuren veel minder snel dan hardhout. Je terras blijft dus lang mooi.
+ Versplintert niet. In tegenstelling tot geïmpregneerd hout en hardhout versplintert composiet niet. Je kunt dus met een gerust hart veilig blootvoets over de tegels lopen.
+ Onderhoudsvriendelijk. Composiet tuintegels hoef je nooit te vernissen, beitsen of oliën. Na het leggen van het terras heb je er geen omkijken meer naar.
+ Trekt niet krom. Composiet terrastegels zijn vormvast. Ze trekken dus niet krom wanneer ze vochtig worden.
+ Bestand tegen chloorwater. De tegels zijn bestand tegen chloorwater en zout. Handig indien je de tegels in de buurt van een zwembad wil leggen.
+ Milieuvriendelijk. Voor de productie van composiet terrastegels hoeven geen bomen gekapt te worden in tropische bossen (in tegenstelling tot een hardhouten terras van bijvoorbeeld Bankirai of Ipé).

 

composiet tegels

 

Kwaliteit composiet tuintegels

Composiet terrastegels zijn in verschillende kwaliteiten leverbaar. De kwaliteit hangt samen met het type houtcomposiet en de structuur van de tegel. De meeste terrastegels zijn (gedeeltelijk) hol van structuur en danken hun sterkte en stabiliteit aan de interne meerkamerstructuur. Soms zijn ze intern versterkt met een stalen profiel. Deze composiet tegels zijn erg sterk en buigen niet door. Wil je lang van een stijlvol terras genieten, kies dan altijd voor een goede kwaliteit composiet tuintegel.

 

Prijs composiet terrastegels

De kostprijs van een composiet terras hangt samen met het type tuintegel en de ondergrond waarop de tegels moeten komen. Het leggen van tegels op een zachte ondergrond vergt bijvoorbeeld meer voorbereidingstijd dan het leggen van een terras op een balkon of een dakterras. De grond moet immers eerst perfect geëgaliseerd worden en om te voorkomen dat het terras gaat verzakken moet men eerst een fundament leggen. Wil je een composiet terras laten aanleggen, reken dan op een kostprijs van 100 tot 150 euro per m².

Benieuwd naar exacte prijzen op maat van jouw project? Op de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij verschillende professionals in de buurt.
Klik hier om gratis offertes te ontvangen. 

 

 

Ideaal voor bij een zwembad

Composiet tuintegels of vlonderplanken zijn ideaal voor een terras bij een zwembad. Composiet is ongevoelig voor zout en chloor en je hoeft er dus geen schrik voor te hebben dat je terras gaat verkleuren door het chloorwater. Daarnaast zijn composiet tegels minder glad dan houten tegels waardoor je niet snel over een nat terras zult uitglijden. Zeker niet als je kiest voor geprofileerde terrastegels.

 

composiet terras
Composiet terrasplanken

 

Leggen van composiet terrastegels

Composiet terrastegels kun je zowel op een harde ondergrond (balkon, dakterras) als op een zachte ondergrond (tuingrond) leggen. Met uitzondering van de 30×30 cm kliktegels mag je de tegels niet direct op de ondergrond plaatsen, omdat ze dan voortdurend in contact staan met vocht, wat nadelig is voor de levensduur. Je moet dus eerst een balkenstructuur op de ondergrond aanbrengen. Hierop komen vervolgens de tegels te liggen (de tegels schroef je met speciale clips aan de balken).

 

  • Plaatsen op een harde ondergrond. Gebruik hardhouten of composiet balken en plaats hier de tegels op. Leg onder de balken plastic plaatjes of bitumen stroken, zodat de balken niet in direct contact komen met water. De afstand tussen de balken is afhankelijk van de grootte van de tegel. Voor tegels van 50×50 cm heb je 3 balken nodig om de tegel niet alleen aan de randen, maar ook in het midden voldoende te ondersteunen.

 

  • Plaatsen op een zachte ondergrond. Egaliseer de ondergrond en leg hier vervolgens worteldoek overheen. Het worteldoek is nodig om onkruid tussen de tegels te voorkomen. Plaats vervolgens vierkante stoeptegels op gelijkmatige afstand van elkaar. Je kunt eventueel ook betonnen stoepbanden gebruiken. De stoeptegels of stoepbanden dienen als fundament voor het terras.

 

Composiet tegels laat je best plaatsen door een professional. Zo ben je zeker van een snel, foutloos en prachtig resultaat. Indien je woning ouder is dan 10 jaar, kan je dan zelfs genieten van het verlaagde BTW-tarief van 6% op de totale kostprijs (materiaal + arbeidskosten). Als je het terras zelf plaatst, is dit 21%. Via de offertepagina kan je gratis offertes ontvangen van erkende vakmannen en zo prijzen vergelijken. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

 

Onderhoud van composiet terrastegels

Composiet tuintegels vergen geen specifiek onderhoud. Je hoeft het terras dus niet te behandelen met vernis of olie. Wil je dat je terras lang mooi blijft, reinig het dan af en toe met een bezem en wat stromend water met daarin een (biologisch) reinigingsmiddel geschikt voor hout.

Mochten de tegels ooit groen kleuren, dan mag je ze ook reinigen met een bleekwateroplossing (maximum 10%). Spoel het terras hierna wel goed schoon met zuiver water. Probeer olie- en vetvlekken te vermijden en mochten ze toch ontstaan, reinig het terras dan zo snel mogelijk met water en zeep. Je terras laten reinigen door een professional? Vraag hier gratis offertes aan.

 

Mag ik een composiet terras reinigen met een hogedrukspuit?

Ja, bij de meeste soorten composiet planken of tegels is dat geen probleem. Gebruik een druk van maximaal 100 bar en houd op zijn minst een afstand aan van 30 centimeter. Een vuilfrees mag je nooit gebruiken. Spuit altijd in de lengterichting van de groeven en probeer geen ronddraaiende bewegingen te maken. Zo spuit je het terras gelijkmatig schoon.

 

composiet tegels

 

 

Offertes voor een terras ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers