Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Aanleggenterras.nl Inspiratie & advies voor het aanleggen van een terras.
Vergelijk meer dan 300 gespecialiseerde plaatsers online!
header image
Aanleggenterras.nl

Gebakken klinkers: eigenschappen & prijzen

Kleiklinkers hebben zeer veel charme, aangezien ze volledig op natuurlijke wijze gemaakt zijn. Bovendien zijn de klinkers erg stevig, waardoor ze perfect geschikt zijn voor allerlei verhardingen zoals een terras. In dit artikel ontdek je alle voor- en nadelen van gebakken klinkers, alsook hun prijs en de verschillende mogelijke uitvoeringen.

Ga naar: eigenschappenvoordelennadelenprijsopbouwuitvoeringen

 

kleiklinkers Wat zijn gebakken klinkers?

Gebakken klinkers zijn ook wel gekend als keramische klinkers of kleiklinkers. Ze zijn gemaakt van gedroogde rivierklei die gebakken wordt onder een erg hoge temperatuur. Door die procedure bezitten de klinkers een heleboel sterke en positieve kenmerken. De gebakken klinkers staan gekend om hun duurzaamheid: van slijtage zul je niet snel last hebben.

Keramische klinkers zijn ideaal voor de aanleg van een terras, oprit of pad. Er is een grote variatie in kleuren en uitvoeringen, zodat ze werkelijk bij elke woonstijl passen! De kleur hangt af van de kleisoort die gehanteerd wordt.

 

Er komen geen kleurpigmenten aan te pas: gebakken klinkers zijn in de kern gekleurd en zullen dus niet van kleur veranderen. Geel- en roodtinten komen vaak voor, maar ook bruin en zwart zijn bijvoorbeeld opties.

Wil je een terras laten aanleggen met kleiklinkers en ben je op zoek naar een betrouwbare vakman? Op de offertepagina kan je prijzen op maat aanvragen van specialisten in de buurt. Klik hier voor meer informatie. 

 

Voordelen van keramische klinkers

Gebakken klinkers en betonklinkers worden vaak tegen elkaar afgewogen. Enkele redenen waarom keramische klinkers een goede keuze zijn:

+ Kleiklinkers zijn weinig poreus (minder dan betonklinkers), waardoor mossen en algen weinig of

geen kans krijgen.

+ Doordat de klinkers weinig poreus zijn, zijn ze eveneens vorstbestendig. Gebakken klinkers zullen niet beschadigd zijn na een (strenge) winter. Ook hoef je je dus geen zorgen te maken over gladheid in de winter.

+ Gebakken klinkers zijn, in tegenstelling tot andere soorten klinkers of tegels, bijzonder kleurvast.

+ Keramische klinkers behoeven weinig onderhoud.

+ De klinkers hebben een prachtige natuurlijke uitstraling.

+ Het assortiment is groot: kies uit verschillende kleuren, vormen, afwerkingen en legpatronen.

 

Wat zijn de nadelen?

– Wat het prijskaartje betreft: kleiklinkers zijn relatief duur. Betonklinkers zijn dan een goedkoper alternatief, al zijn gebakken klinkers kwalitatief gezien nog dat tikkeltje beter.

– Kantopsluitingen zijn noodzakelijk bij het aanleggen van een terras met deze klinkers. Deze moeten voorkomen dat de klinkers gaan wegzakken of verschuiven tijdens het bewandelen van het terras. Gebakken klinkers zijn van nature immers gevoelig voor vervorming.

 

gebakken klinkers

 

Hoeveel betalen voor terras met gebakken klinkers?

De totaalprijs van een terras met gebakken klinkers hangt van een heleboel factoren af. Denk bijvoorbeeld maar aan de oppervlakte van het terras, de grootte van de klinkers, de gekozen uitvoering, enzovoort. De klinkers op zich kosten gemiddeld 20 à 30 euro per vierkante meter (exclusief BTW). Houd er rekening mee dat hier nog extra kosten bijkomen voor de fundering. Je hebt onder meer ophoogzand en opsluitbanden nodig, waardoor de prijs ook aardig kan oplopen.

Je doet er daarom goed aan de werken te laten uitvoeren door een vakman. Zo ben je zeker van een vlotte en foutloze plaatsing. In dat geval mag je uitgaan van een prijs tussen de 50 à 100 euro per vierkante meter.

 

Prijzen kunnen ook (sterk) verschillen van aannemer tot aannemer. Het is dan ook verstandig prijsoffertes op maat aan te vragen bij verschillende vakmannen. Zo kan je gemakkelijk prijzen vergelijken en geld uitsparen. Via onze online offerteservice kan je gratis en vrijblijvend offertes ontvangen van meerdere professionals in de buurt. Klik hier om offertes aan te vragen.

 

Kleiklinkers leggen: opbouw & onderhoud

Keramische klinkers hebben een uitstekende kwaliteit, maar dit zal je niet merken wanneer ze niet goed geplaatst zijn. Een goede opbouw en plaatsing is dus van groot belang! Daarom is het altijd aan te raden een professional in te schakelen.

Eerst en vooral moet een fundering van circa 10 centimeter steenpuin voorzien worden om verzakkingen te voorkomen. Daarop komt dan een laag gestabiliseerd zand. Beide lagen worden afgetrild met een trilplaat, net zoals de klinkers en boordstenen die erbovenop komen. De klinkers worden tot slot afgewerkt met een fijn laagje voegzand.

Indien het terras correct is aangelegd, zullen de gebakken klinkers nauwelijks onderhoud nodig hebben. Is het terras toch wat vuil, dan kun je het jaarlijks reinigen met een hogedrukreiniger. Ook schoonmaakproducten zoals anti-mosproducten zijn niet schadelijk voor de klinkers.

 

gebakken klinkers

 

Verschillende uitvoeringen zijn mogelijk!

Met gebakken klinkers kan je veel verschillende richtingen uit. Niet alleen qua kleur zijn de mogelijkheden groot; je hebt bovendien de keuze uit diverse legpatronen, formaten en afwerkingen. Zo is er voor elk wat wils, of je nu van een strakke moderne of landelijke uitstraling houdt.

 

Afmetingen van gebakken klinkers

Klinkers zijn in diverse formaten verkrijgbaar. Populaire afmetingen zijn de volgende:

  • waalformaatklinkers (20 x 5 x 7 cm)
  • dikformaatklinkers (21 x 7 x 7 cm)
  • abdijformaatklinkers (30 x 20 x 5 cm)
  • keiformaatklinkers (20 x 10 x 7 cm)

 

Getrommelde kleiklinkers

Je kan ervoor kiezen om de gebakken klinkers al dan niet te laten ’trommelen’. Dit is een techniek waarbij kleine (scherpe) hoekjes en randen van de klinkers worden afgebroken in een trommel. Het resultaat is een rustieke klinker met een onregelmatigere en meer authentieke look.

Wist je dat er ook verschillende types kleiklinkers bestaan, afhankelijk van de productiewijze? Zo zijn er bijvoorbeeld ook gebakken klinkers met een strakke, minder ruwe lijnvoering (vormbak of strengpers kleiklinkers). Deze worden dan in een vorm geplaatst of uit een streng geperst door een machine.

 

Legverbanden

Een belangrijke keuze is ook de manier waarop de klinkers geplaatst worden. Afhankelijk van het gekozen legverband kan je terras immers een heel andere uitstraling krijgen. We bespreken kort enkele van de meest voorkomende legverbanden:

  • Halfsteensverband: bij dit populaire legverband verspringen de klinkers per rij voor de helft ten opzichte van de rijen erboven en eronder.
  • Visgraatverband: de klinkers worden onder een hoek van 45 graden ten opzichte van de lengteas geplaatst.
  • Blokverband: het terras bestaat uit vierkanten waarbij de klinkers drie aan drie of vier aan vier haaks ten opzichte van elkaar liggen.
  • Elleboogverband: dit patroon lijkt op een visgraatverband, maar het verband loopt diagonaal. De klinkers staan in feite haaks op de opsluitranden.

 

kleiklinkers

 

 

Offertes voor een terras ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers