Betontegels terras
Betontegels zijn een goed alternatief voor keramische tegels of tegels van natuursteen. Ze zijn zowel in gladde (gepolierde) uitvoering als in ruwe vorm verkrijgbaar en kunnen voorzien worden van meerdere kleuren. Een betonnen terras is sterk, vorstbestendig en economisch gezien ook nog eens interessant.
Soorten betontegels
Betontegels zijn in meerdere formaten verkrijgbaar. De meest gangbare formaten zijn: 30×15 cm, 30×30 cm, 40×40 cm, 50×50 cm, 60×30 cm en 60×60 cm. Je kunt ze ruwweg indelen in de volgende categorieën:
Standaard betontegels
Deze tegels worden veel gebruikt voor bestratingsdoeleinden. Ze hebben een gesloten of open structuur en zijn in meerdere kleuren leverbaar. De meest bekende standaard betontegel is de grijze ‘stoeptegel’. Op parkeerplaatsen maakt men daarnaast nogal eens gebruik van zogenaamde ‘gitruittegels’. Dit zijn zwarte betontegels (met open structuur) die van een ruitpatroon zijn voorzien. Oliën en vetten worden in deze tegel snel opgenomen waardoor het oppervlak niet zo makkelijk glad wordt. Het ruitpatroon dat in de tegel is gefreesd, zorgt voor extra slipvastheid. Door te kiezen voor grote betontegels krijgt het geheel echter een totaal andere uitstraling en kan je ze ook prima gebruiken voor tuin en terras. Onderstaand zie je een voorbeeld van een terras met betontegels van 80 op 80 centimeter.
Betontegels met beschermende toplaag
Dit zijn standaard betontegels die met een speciale vloeistof geïmpregneerd zijn of waarvan de toplaag is voorzien van een beschermende polyurethaan of epoxy coating. Door de speciale coating krijgt het beton waterafstotende en vuilafstotende eigenschappen waardoor de tegels minder snel vervuilen (algen en mossen) en makkelijker schoon te maken zijn. Deze tegels zijn zeker een aanrader voor het terras.
Grindbetontegels (grindtegels)
Grindbeton tegels zijn altijd populair geweest als terrasbestrating en ze worden nog steeds veel in klassieke en landelijke terrassen gebruikt. Ze hebben een natuurlijke uitstraling, zijn erg sterk en uitermate slipvast. Grindtegels zijn in een variëteit aan kleuren verkrijgbaar en zijn niet duur.
Gepolierd beton
Een terras dat gemaakt is van gepolierd beton wordt naadloos gestort maar door er naderhand voegen in te slijpen kun je wel een stijlvol tegeleffect krijgen. De afstand van de voegen kan je zelf bepalen zodat het formaat van de tegels perfect kan afgestemd worden op de oppervlakte. Vaak wordt gekozen voor een grote tussenafstand van 1 meter of meer zodat het net lijkt alsof er gigantische tegels geplaatst werden. Gepolierd beton wordt steeds meer toegepast bij moderne terrassen. Door het gepolijste oppervlak heeft het terras een mooie glanzende uitstraling en een look die in sommige gevallen te vergelijken is met die van natuursteen. Meer info over gepolierde beton vind je hier.
Voordelen van een terras in betontegels
• Relatief goedkoop (in vergelijk met natuursteen en keramische tegels).
• Breed inzetbaar, ook prima geschikt voor opritten.
• Gepolierd beton kan naadloos gelegd worden, makkelijk in onderhoud (geen onkruid tussen de tegels).
• Sterk en slijtvast.
• Vorstbestendig.
Wil je een terras in betontegels laten aanleggen? Klik hier om gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen bij vakmannen.
Nadelen van een betonnen terras
• Zonder beschermende coating neemt beton sneller vocht en vuil op dan keramische tegels of tegels van natuursteen.
• Gepolierd beton kan bij regenval glad worden (zonder antislip laag).
• Oliën en vetten trekken snel in het beton, deze vlekken moeten er vervolgens ‘uitslijten’.
• Standaard betontegels (zonder coating) zijn minder kleurvast dan keramische tegels of tegels van natuursteen.
• In vochtige periodes kan er soms kalkuitbloei ontstaan.
Onderhoud van een betonnen terras
Bij een terras in betontegels is het belangrijk om regelmatig dode bladeren te verwijderen. In plantmateriaal zitten namelijk bepaalde zuren die vlekken kunnen veroorzaken. Het nat reinigen van een betonnen terras doe je het beste met een neutraal reinigingsmiddel. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen zoals chloor of anti-kal. Betontegels kunnen ook niet goed tegen chemicaliën en zuren. Het terras zal er niet volledig kapot van gaan maar de toplaag kan hierdoor wel beschadigd raken.
In de winter kun je het beste geen dooizout gebruiken. Cementgebonden producten, zoals beton worden namelijk beschadigd door de zoutkristallen. Gebruik liefst ook geen hogedrukreiniger. Hiermee beschadig je in de meeste gevallen de beschermende toplaag van de betontegel. Reinigen met een speciale terrasreiniger is vanzelfsprekend wel mogelijk.
Prijs van een terras in betontegels
De kostprijs van een terras in beton is afhankelijk van het type betontegel en de grootte van het terrasoppervlak. Gepolierd beton is namelijk goedkoper bij grotere oppervlakken omdat het minder tijd kost om een betonvloer te storten dan om handmatig tegel voor tegel aan te leggen. De prijs voor het leggen van een terras in gepolierd beton of betontegels bedraagt gemiddeld €40 tot €85 per vierkante meter (ex. Btw).