Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Terras inrichten: 7 concrete tips voor een geslaagde terrasinrichting

Het terras is de plek bij uitstek om gezellig te vertoeven op mooie zomerdagen. Zeker als je de plaats praktisch en sfeervol hebt ingericht. Maar een terras inrichten, hoe pak je dat nu best aan en waarop moet je zeker letten? Wij helpen je op weg met deze 7 concrete tips.

Ga snel naar: IndelingBestratingTerrasmeubelsZonneweringDecoratieWarmte en licht

 

 

Tip 1: Denk goed na over de locatie van je terras

Waar moet je terras komen? Je kan daarbij gerust out of the box denken. Een terras moet niet noodzakelijk aan het huis grenzen. Je kan het ook ergens anders in de tuin plaatsen, helemaal op zichzelf of grensend aan de vijver of het zwembad bijvoorbeeld.

Heb je een kleine of helemaal geen tuin? Misschien heb je wel de mogelijkheid om een dakterras te voorzien? Let er wel op dat je dak daar voldoende draagkracht voor heeft.

Tip: Hou bij het bepalen van de locatie van je terras rekening met de zon. Bedenk op voorhand of je jouw terras aan de zon- of schaduwzijde wil hebben. Bij een terras in de zon voorzie je best wel iets als bescherming tegen de zon. Een parasol of terrasoverkapping bijvoorbeeld. Lees er meer over bij tip 5: zonnewering.

 

terras inrichten

 

Tip 2: Zorg voor een praktische terrasindeling

Misschien wel het moeilijkste aan terrasinrichting is de indeling van het terras. Voor hoeveel personen is het terras bedoelt en hoeveel plaats heb je nodig om iedereen een plekje te geven? M.a.w., moet je een groot of klein terras inrichten? Wil je enkel een tafel en stoelen op het terras of komt er ook een lounge, ligzetels, een barbecue, jacuzzi, buitenhaard, …?

Bij de inrichting van een terras moet je dus goed nadenken over de vereiste oppervlakte en hoe je die oppervlakte gaat opvullen met de verschillende onderdelen die je voorziet (tafel, stoelen, …).

Tip: Kies voor een indeling waarbij een makkelijke doorloop verzekerd is. Teken daarom een plattegrond van de terrasinrichting en bepaal de doorlooproutes om zo tot de geschikte indeling te komen. Een vakman kan je daarbij adviseren en helpen bij het maken van de juiste keuzes. Ontvang vrijblijvend offertes op maat van erkende plaatsers via de offertepagina.

 

terrasinrichting

 

Tip 3: Kies de bestrating i.f.v. jouw wensen en mogelijkheden

Welke uitvoering en materiaal je kiest voor de terrasvloer is afhankelijk van de gewenste look en stijl, het beschikbare budget en het onderhoud dat je eraan wil besteden. Hou er rekening mee dat terrasbestrating onder invloed staat van veranderende weersomstandigheden en dus ook tegen een stootje moet kunnen. De populairste uitvoeringen:

 

A. Terrastegels

 • Mogelijk in verschillende materialen: beton, natuursteen, keramiek, composiet, hout, …
 • Mogelijk in verschillende legpatronen: blokverband, elleboogverband, diagonaal verband, …
 • Richtprijs terrastegels: €15 à €65 per m² (sterk afhankelijk van het gekozen materiaal)
  » Vraag vrijblijvend prijzen op maat aan.

 

B. Terrasplanken

 • Mogelijk in verschillende materialen: hout, composiet, kunststof, …
 • Populair omwille van de warme en strakke look.
 • Richtprijs terrasplanken: €35 à €120 per m² (sterk afhankelijk van het gekozen materiaal) 
  » Vraag vrijblijvend prijzen op maat aan.

 

C. Klinkers

 • Mogelijk in verschillende uitvoeringen: kleiklinkers of betonklinkers.
 • Populair omwille van het robuuste karakter.
 • Richtprijs terras met klinkers: €40 à €80 per m²
  » Vraag vrijblijvend prijzen op maat aan.

 

D. Kasseien

 • Mogelijk in verschillende soorten: Belgisch porfier, Belgisch gres, Zweeds graniet, Kandla, …
 • Mogelijk in verschillende uitvoeringen: platines, mozaïek kasseien en boeren kasseien.
 • Populair omwille van de authentieke look.
 • Richtprijs terras met kasseien: €45 à €80 per m²
  » Vraag vrijblijvend prijzen op maat aan.

 

klein terras inrichten

 

Tip 4: Voorzie comfortabele en stijlvolle terrasmeubels

Op een terras kunnen een tafel en stoelen niet ontbreken. Terrasmeubels zijn er in verschillende materialen. Welk materiaal je kiest hangt vooral af van de gewenste look. Hout creëert bijvoorbeeld een warme en gezellige look. Aluminium meubels ogen eerder koel, maar wel strak en modern.

Tip: Zorg ervoor dat de meubels die je kiest bij elkaar en de stijl van je woning en tuin passen. Zo vormt alles 1 mooi geheel. Hou ook rekening met het onderhoud dat je aan de terrasmeubels wil besteden. Hout vraagt bijvoorbeeld meer onderhoud dan aluminium of pvc.

Liever geen standaard tafel en stoelen? Een picknickbank is een van de leuke alternatieven. Je hoeft het bovendien niet beperkt te houden tot een tafel en stoelen. Als je terras groot genoeg is kan je bijvoorbeeld ook ligzetels, een loungeset, een hangmat, … plaatsen.

 

inrichting terras

 

Tip 5: Voorzie zonnewering

Weinig mensen zitten graag lang in de brandende zon. Het is daarom sterk aangeraden om bij het inrichten van je terras ook te denken aan zonnewering. Dat kan via een parasol, knikarmscherm, terrasoverkapping, …

Het grote voordeel van een terrasoverkapping is dat het niet alleen beschermt tegen de zon, maar ook tegen wind of regen. Zo blijven, naast jijzelf, ook je terras en meubels beter beschermd. Door de vele mogelijkheden op vlak van uitvoeringen en materialen vind je zeker een exemplaar dat past bij jouw wensen. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat voor een terrasoverkapping via de offertepagina.

 

terras inrichten

 

Tip 6: Zorg voor een leuke afwerking met stijlvolle decoratie

Met de juiste decoratie maak je van jouw terras een gezellig en sfeervol plekje. Voorzie kussentjes en dekens. Dat laatste komt ook van pas als het ’s avonds afkoelt.

Ook planten en bloemen zijn een leuk idee. Ze creëren een vrolijke sfeer en zorgen voor een natuurlijke overgang tussen de tuin en het terras. Tip: zoek op voorhand uit welke planten en bloemen tegen wat zon kunnen en welke je beter in de schaduw zet.

 

groot terras inrichten

 

Tip 7: Voorzie warmte en licht

Om ’s avonds op een aangename manier gebruik te kunnen maken van je terras zijn er 2 dingen noodzakelijk: warmte en licht.

Ben je van plan om een terrasoverkapping te plaatsen, overweeg dan zeker een overkapping met (afsluitbare) wanden. Daarmee kan je het probleem van kou en wind makkelijk oplossen.

Een windscherm plaatsen is een andere mogelijkheid. Dat is makkelijk te monteren, neemt weinig ruimte in beslag en beschermt goed tegen de wind. Windschermen zijn er in verschillende uitvoeringen. Vast of mobiel, verticaal of horizontaal uitschuifbaar, … Bekijk het assortiment in de webshop.

Ook populair zijn terrasverwarmers. Deze zijn verkrijgbaar in staande vorm, maar kan je ook aan de wand/gevel of zelf een plafond bevestigen. Wil je warmte én sfeer? Ga dan voor een vuurkorf of buitenhaard. Benieuwd naar de mogelijkheden en prijzen van een terrasverwarmer of buitenhaard? Bekijk het assortiment in de webshop.

 

terras inrichten buitenhaard

 

 

Offertes voor een terras ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde plaatsers