Zwevend terras: uitvoeringen & prijzen
Een terras hoef je niet per sé te verlijmen op een drainerende mortel. In bepaalde gevallen zijn zulke grond- en chapewerken niet mogelijk of niet aan te raden. Je kiest dan beter voor een zwevend terras. Daarbij ligt je terrasbedekking niet op de grond, maar op kunststof draagvoetjes of houten balken. In dit artikel lees je meer over de voordelen, uitvoeringen, prijzen, … van zo’n zwevende terrasvloer!
Ga snel naar:
Voor- en nadelen
Mogelijke uitvoeringen
Zwevend terras: prijs
Belangrijke aandachtspunten
4 inspirerende voorbeelden
Vraag vrijblijvend offertes aan
Wat is een zwevend terras?
De term zegt het eigenlijk al: bij dit soort terras ‘zweven’ de houten planken, tegels, … boven de grond. In plaats van een verlijming op bv. stabilisé ligt de terrasbedekking op een fundament van kunststof tegeldragers of een constructie van houten balken. Zo’n zwevend terras is vooral verstandig in de volgende situaties:
- … als de ondergrond voor je terras niet helemaal egaal is.
- … als je geen graafwerken wil uitvoeren of je huidige terras niet wil uitbreken.
- … als je een terras wil dat hoger ligt dan de rest van je tuin.
- … als je het terras en de woonkamer naadloos in elkaar wil laten overlopen.
- … als je een dakterras wil aanleggen of het balkon van je appartement wil afwerken.
Wil je een zwevend terras aanleggen? Laat je dan eerst adviseren over de uitvoeringen, de afwatering, het aantal tegeldragers, … door een ervaren vakspecialist. Zo ben je zeker van een stevig en duurzaam eindresultaat. Ontvang nu gratis advies.
Voor- en nadelen van een zwevend terras
Bij een zwevend terras zijn geen graafwerken nodig, hoef je geen zandbed of chape aanleggen, … In vergelijking met een verlijmd tegelterras valt dus vooral die simpele plaatsing op. Maar wat zijn de andere voordelen van zo’n zwevende terrasvloer? En zijn er nog noemenswaardige nadelen? Een kort overzicht van de plus- en minpunten:
- Snelle afwatering: bij een zwevend terras kan regenwater makkelijker weg stromen. Dat kan door open voegen tussen de tegels te laten, maar ook door met de tegeldragers een hellingshoek te creëren. Door die snelle afwatering heb je minder tot geen last van kalkaanslag op je tegels of spekgladde houten planken. Door de ruimte onder je terras is er ook ventilatie, waardoor de materialen sneller drogen.
- Goedkoper: door de snellere plaatsing komt het aanleggen van een zwevend terras gemiddeld goedkoper uit. De prijzen van de materialen blijven natuurlijk wel hetzelfde. Het prijsverschil is vooral te danken aan de lagere arbeidskosten. Een vakspecialist heeft namelijk minder tijd nodig om zo’n terras te plaatsen.
- Ideaal voor kabels en leidingen: wil je leidingen en kabels (bv. voor terrasverlichting) leggen? Dan kan dat heel eenvoudig in de vrije ruimte onder de terrasbedekking.
- Geen afbraak van oud terras: een zwevende terrasvloer is vooral ideaal bij een ongelijk oppervlak. Denk maar aan een dakterras of ruimte rond je woning die nog niet is afgewerkt. Maar ook op een bestaand terras kan je zulke kunststof of rubberen tegeldragers plaatsen als fundament voor nieuwe tegels. Zo renoveer je je terras zonder het oude uit te breken.
- Makkelijk te demonteren: wil je je terras onderhouden of herstellen? Of zit er ongedierte onder de terrasbedekking? Geen probleem, een zwevende terrasvloer kan je snel en eenvoudig demonteren en opnieuw in elkaar klikken.
- Minder stevig dan traditioneel terras: is het zwevende terras correct aangelegd? Dan mag je zeker zijn van een hoge stabiliteit en genoeg draagkracht. Toch is zo’n terras niet zo sterk en stevig als een verlijmd terras op de volle grond. Het is dan ook alleen geschikt voor personen en niet voor zwaardere objecten als voertuigen.
- Niet geschikt voor alle tegels: dunne tegels gebruik je normaliter niet voor een zwevend terras. Bij te zware belasting kunnen die namelijk breken. De minimale dikte van de tegels is 3 cm. En hoe groter de tegel, hoe dikker die moet zijn. Bij een tegel van 60 x 60 cm ga je bv. uit van een dikte van 5 cm. Een vakspecialist kan je hierover advies op maat geven.
- Kans op ongedierte: door de vrije ruimte onder je tegels of houten planken bestaat er een kans op ongedierte onder je terras. Gelukkig kan je in dat geval die ruimte onderhouden door gewoon een deel van je terrasvloer te demonteren.
Mogelijke uitvoeringen van een zwevende terrasvloer
De term ’tegeldrager’ zegt het eigenlijk ook al: vaak gaat het om zwevende tegelvloeren. Toch kan je zo’n zwevende terrasvloer ook met andere materialen aanleggen. We zetten de mogelijke opties op een rij:
1. Zwevend terras met tegels
Tegels hoef je zeker niet per sé te verlijmen op een chapelaag. Het is ook mogelijk om ze op speciale, verstelbare tegeldragers te monteren. Je kan dan kiezen voor verschillende soorten tegels: keramische tegels, tegels van natuursteen of betontegels zijn geschikt voor een zwevende terrasvloer. Bovendien heb je bij zo’n zwevend terras met tegels minder kans op scheurvorming en kunnen ze niet opvriezen.
2. Zwevend terras met hout
Ondanks de term ’tegeldragers’ kan je ook hout op zulke kunststof of rubberen draagvoetjes bevestigen. Ook op een houten draagstructuur van paaltjes en dwarsliggende balken is het mogelijk om zo’n zwevend terras met hout aan te leggen. Je kan bovendien werken met zichtbare of onzichtbare vijzen. Qua houtsoorten is er een breed scala aan opties: tropisch of Europees hardhout, thermowood, …
3. Zwevend terras met metaal
Een metalen, zwevend terras bestaat meestal uit gegalvaniseerd of gepoederlakt staal. Zo is er geen kans op roestvorming. Meestal gaat het bij dit type zwevend terras om een grote constructie op de eerste verdieping, inclusief balustrade en metalen trap. Zo’n constructie met metalen palen kan zelfs als terrasoverkapping functioneren voor het gelijkvloers. De terrasbedekking bestaat dan uit een metalen of houten looprooster.
TIP: laat je adviseren door een vakspecialist!
Twijfel je nog tussen een zwevend of een klassiek terras? Of tussen meerdere materialen als tegels, hout, klinkers, …? Laat je dan eerst informeren over de mogelijkheden door vakspecialisten actief in je buurt. Zo krijg je een goed beeld van de uitvoeringen, maar ook van de gemiddelde prijzen. Door gericht te vergelijken, kies je ongetwijfeld het meest interessante voorstel voor jouw project.
Op zoek naar ervaren vakbedrijven in je buurt? Vul dan ons offerteformulier in. Na enkele werkdagen nemen meerdere vakspecialisten contact met je op om je project te bespreken. Ontvang gratis advies & prijzen op maat!
Zwevend terras: prijs
Een zwevend terras kost gemiddeld € 50 à 150 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Wat de prijs precies wordt, hangt af van de gekozen materialen, de oppervlakte en de arbeidskosten van de expert. Vooral door die laatste factor kan een zwevende terrasvloer iets goedkoper uitkomen dan een klassiek terras. De plaatsing verloopt namelijk sneller, waardoor er minder uren in hoeven te worden gestopt.
Een totaalprijs voor jouw zwevend terras? Een vakspecialist maakt vrijblijvend een prijsofferte voor je op. Door voorstellen te vergelijken, kan je ook nog kosten besparen. Start je aanvraag voor een zwevend terras.
Belangrijke aandachtspunten
Het is makkelijker om een zwevend terras aan te leggen dan een traditioneel terras met graaf- en chapewerken. Wie handig is, kan eventueel zelf aan de slag. Heb je hier minder ervaring mee en wil je zeker zijn van een draagkrachtige, stabiele terrasvloer? Dan schakel je beter een vakspecialist in. Die houdt rekening met de volgende aandachtspunten:
- Type en aantal tegeldragers: met tegeldragers creëer je een egale ondergrond voor je terrasbedekking. Het is wel belangrijk om het juiste type draagvoet te kiezen. Verstelbare tegeldragers zijn bv. handig om voor het juiste afschot te zorgen. En dankzij tegeldragers met een opstaande rand zorg je voor een open voeg tussen je tegels. Ook het aantal draagvoetjes is erg belangrijk voor het eindresultaat. Bij een tegel van 60 x 60 cm heb je bv. 4 tegeldragers per tegel nodig.
- Juiste dikte van de tegels: dunne tegels zijn geschikt om te verlijmen, maar niet om te plaatsen op tegeldragers. Bij een te zware belasting loop je het risico dat ze breken. Bij een zwevend terras is een tegel van 40 x 40 cm bv. minstens 3,5 cm dik en een tegel van 50 x 50 cm minstens 4,5 cm dik.
- Correcte hellingshoek: ook bij een zwevende terrasvloer moet je rekening houden met de hellingsgraad voor een goede afwatering. Een hellingshoek van 2% is ideaal. Die kan een vakspecialist snel creëren door de tegeldragers correct te verstellen.
- Worteldoek leggen: de ruimte onder je zwevende terrasvloer wil je natuurlijk beschermen tegen onkruid en ander vuil. Daarom is het belangrijk om eerst een worteldoek of een rubberen beschermingslaag op de ondergrond te leggen. Daarop plaatst een vakspecialist dan de tegeldragers of de houten paaltjes.
Zeker zijn van een optimale plaatsing? Dan is een ervaren vakspecialist inschakelen de beste en veiligste keuze. Je komt snel en eenvoudig in contact met zulke professionals via onze offerteservice!
Zwevende terrassen: 4 voorbeelden
Er bestaan verschillende uitvoeringen en toepassingen van zwevende terrassen. Zie je jouw terras nog niet helemaal voor je? Kijk dan eens naar de eerdere realisaties van de specialisten die je contacteert. Ook hieronder vind je alvast 4 concrete voorbeelden:
INSPIRATIE 1: zwevend dakterras
Een zwevende terrasvloer is perfect voor een dakterras. Zo beperk je ook het totale gewicht van de ondergrond en de terrasbedekking. Hier kozen de eigenaars voor een zwevend terras met planken van robuust hardhout. Door een correcte plaatsing kunnen die zelfs het gewicht van een jacuzzi dragen.
INSPIRATIE 2: zwevend terras met tegels op oneffen ondergrond
Voor een nieuw tegelterras denk je misschien eerst aan graaf- en chapewerken. Dit voorbeeld toont dat het ook anders kan. Op een oneffen ondergrond van kiezels kan je met tegeldragers een volledig egaal fundament voor nieuwe terrastegels creëren. Hier gaat het om stijlvolle, keramische tegels.
INSPIRATIE 3: zwevend, houten terras aan een zwembad
Je wil uiteraard een terras dat naadloos bij je zwembad aansluit. En daar is een zwevende terrasvloer ideaal voor. In het bovenstaande voorbeeld lieten de eigenaars een zwevende houten terrasvloer van tropisch hardhout aanleggen. Die contrasteert prachtig met de boordstenen en de aluminium ramen van de woning.
INSPIRATIE 4: zwevend terras met houten trap en metalen balustrade
Een zwevend terras heeft niet altijd een fundament van tegeldragers. Je kan ook met houten palen werken om grotere hoogtes te overbruggen. Hier lieten de eigenaars een verhoogd terras plaatsen dat naadloos aansluit bij hun woonruimte. De houten trap en inox balustrade maken het plaatje compleet.