Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Dakterras maken

Een dakterras biedt heel wat voordelen. Door je plat dak optimaal te benutten verhoog je de waarde van de woning en kan je ook het uitzicht van binnenuit sterk beïnvloeden. Met een dakterras heb je ook een mooi zicht op de buitenomgeving en kan je natuurlijk genieten van de gezonde buitenlucht. Wil je ook een dakterras? Laat je dan inspireren door dit artikel en ontdek wat de mogelijkheden en beperkingen zijn.

 

Dakterras aanleggen Is mijn dak voldoende sterk om een dakterras te dragen?

Het spreekt voor zich dat een dakterras niet zomaar op ieder plat dak geplaatst kan worden. Het dak moet voldoende draagkracht hebben om als fundament te kunnen dienen.

Hoeveel de belasting bedraagt hangt er vanaf of er zware objecten (zoals een waterelement of betonnen bloembakken) op moeten komen te staan, of dat het enkel gaat om lichtgewicht tuinmeubilair en een zwevende vloerafwerking.

Om problemen te vermijden doe je er dan ook goed aan samen te werken met een architect of aannemer die samenwerkt met een stabiliteitsingenieur. Er is voor elk plat dak wel een mogelijkheid om een dakterras op te maken.

 

Dakterras plaatsen: Materialen & afwerking

De afwerking van een dakterras kan gebeuren met diverse materialen. Tropisch hardhout, composiet, zwevende tegels en thermisch gehard hout zijn hier slechts enkele voorbeelden van. In feite kun je kiezen voor alle materialen die voor een normaal terras geschikt zijn.

In verband met het gewicht kan het in sommige situaties echter beter zijn om te kiezen voor hout in plaats van tegels of grind. Maar mocht het dak voldoende stevig zijn, dan behoren tegels zeker tot de mogelijkheden. Niet alleen het gewicht is belangrijk maar ook de ondergrond waarop het terras komt te liggen.

Deze mag niet beschadigen door het terras want anders zullen er lekkages gaan ontstaan. Meestal wordt er gebruikgemaakt van een zwevende constructie zodat de onderliggende waterdichte laag niet beschadigd kan worden.

Op zoek naar een vakman om een dakterras aan te leggen? Op de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen aanvragen. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

Bij bovenstaand dakterras werd gekozen voor hardhout. Dit materiaal vergt geen onderhoud en wordt na verloop van tijd mooi grijs. De natuurlijke uitstraling van het hout zorgt ook voor heel wat sfeer. Meer info over hout als terrasbekleding vind je in het artikel “Houten vlonder materialen“.

 

dakterras in hout

 

Wet- en regelgeving: stedenbouwkundige vergunning

Wanneer je een plat dak hebt en je wilt daarop een dakterras gaan maken, dan zul je bij de gemeente een stedenbouwkundige vergunning moeten aanvragen. Je plannen moeten door hen goedgekeurd worden en de gemeente zal daarbij onder andere rekening houden met het uitzicht van het terras op de buurpercelen.

Om hun privacy niet te schenden kan het soms nodig zijn te zorgen voor een afscherming. Burenhinder dient volgens de wet ten allen tijde voorkomen te worden. Meer informatie over deze wetgeving vind je hier. Daarnaast zijn er ook bouwkundige voorschriften waaraan een dakterras moet voldoen. Aangezien de wetgeving bij elke gemeente anders is doe je er goed aan eens langs te gaan bij de dienst stedenbouw.

 

Een terras op je plat dak? Denk aan de veiligheidsaspecten

Op een dakterras zit je (meestal) lekker hoog en heb je een mooi uitzicht. Maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat je ervan af valt. Er zullen dus maatregelen getroffen dienen te worden in de vorm van balustrades om de veiligheid te waarborgen.

Ook aan losstaande voorwerpen moet gedacht worden. Bij een windvlaag is het altijd mogelijk dat een tuintafel, tuinstoel of parasol wegwaait. Een balustrade die deze kan tegenhouden is dus zeker geen overbodige luxe. Ten slotte is een borstwering ook verplicht bij het plaatsen van een dakterras.

 

borstwering dakterras

 

Dakterras inspiratie

De sfeer die een dakterras uitademt is uniek. Door de hoge ligging is het uitzicht anders dan in een tuin en krijg je een aparte beleving. Je kunt een dakterras ook benutten om er een moestuin of serre op te plaatsen. Bij voldoende stabiliteit van het dak kunnen er ook waterpartijen in het terras worden verwerkt. Met een dakterras is er van alles mogelijk en je hoeft niet per se over een tuin te beschikken om van het buitenleven te kunnen genieten.

 

Dakterras

 

Om maximaal te genieten van het zicht werd bovenstaand dak afgewerkt met een doorzichtige glaswand. Zo kan men onbelemmerd genieten van het uitzicht en zit men ook nog eens beschut tegen de wind. Een sfeervol haardvuur en overdekte pergola zorgen ervoor dat men ook ’s avonds voluit kan genieten van het dakterras.

 

Planten op dakterras

 

Ben je graag in de natuur of heb je geen mooi zicht vanaf je plat dak dan kan je het dakterras ook afbakenen met planten. Zo breng je heel wat sfeer, bescherm je de zitplaatsen tegen de wind en kan je volop genieten van de natuur rondom.

 

Prijs dakterras aanleggen

Op gebied van materiaalkost komt een dakterras vaak niet duurder uit dan een gewoon terras. Veel zal afhangen van de gekozen materialen en bereikbaarheid van het plat dak. Aangezien elke situatie anders is doe je er goed aan af te spreken met een aannemer om de situatie correct in te schatten.

 

 

Offertes voor een terras ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers