Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Aanleggenterras.nl Inspiratie & advies voor het aanleggen van een terras.
Vergelijk meer dan 300 gespecialiseerde plaatsers online!
header image
Aanleggenterras.nl

Steentapijt reinigen

Een vloer van steentapijt vergt in principe weinig aandacht en onderhoud. Hoe en hoe vaak je steentapijt best reinigt, hangt af van de structuur (open of gesloten) en de locatie (buiten of binnen). Alle info over de verschillende reinigingsmethodes en enkele preventieve tips ontdek je hier.

Ga snel naar: 
1. Steentapijt buiten reinigen
2. Steentapijt binnen reinigen
Offertes aanvragen bij reinigingsfirma’s

 

Open of gesloten steentapijt?

Steentapijt heeft een open of gesloten structuur. Deze structuur bepaalt in grote mate hoe en hoe vaak de vloer gereinigd moet worden.

 

Steentapijt met open structuur

Wat is het? Bij een open structuur wordt het steentapijt niet afgewerkt met een vulmiddel. Daardoor blijft de structuur van de steentjes in het oppervlak voelbaar.
Toepassing? Het wordt vooral buiten toegepast omdat vuil en water makkelijk via de poriën van het steentapijt kunnen verdwijnen waardoor er bijvoorbeeld geen plassen op je terras blijven staan. Binnen wordt het minder toegepast omdat het daar moeilijker te reinigen is.

 

Steentapijt met gesloten structuur

Wat is het? Steentapijt met een gesloten structuur is afgewerkt met een mat of glanzend vulmiddel. Er ontstaat zo een glad en egaal oppervlak waarbij de structuur van de steentjes niet voelbaar is.
Toepassing? Het wordt vooral binnen toegepast omdat steentapijt met een gesloten structuur daar makkelijk te reinigen is dan steentapijt met open structuur. Buiten wordt het zogoed als nooit toegepast omwille van de gladheid bij nat weer.

 


1. Steentapijt buiten reinigen (open structuur)

steentapijt buiten reinigen

Voor buitentoepassingen zoals een terras in steentapijt wordt doorgaans gekozen voor een open structuur. De reden is dat water na een regenbui zo makkelijk kan weglopen waardoor de vloer sneller droog is. Mossen en algen krijgen zo al minder kans om zich te ontwikkelen.

 

Methodes om steentapijt buiten te reinigen

Voor de reiniging van een tuinpad, oprit, terras, … in steentapijt bestaan er verschillende mogelijkheden. Een overzicht van de technieken en hun voor- en nadelen:

 

1. Met een hogedrukreiniger / terrasreiniger

Steentapijt is erg robuust en kan je makkelijk reinigen met een hogedrukreiniger. Dat is een milieuvriendelijke en snelle manieren om komaf te maken met vuil.

Hoewel steentapijt er goed tegen bestand is, moet je toch opletten dat je geen té hoge waterdruk gebruikt en voldoende afstand houdt van het oppervlak. Anders bestaat het risico dat je de structuur van het steentapijt aantast waardoor vuil en mossen zich beter kunnen hechten. Wil je zeker zijn van een correcte aanpak, gebruik dan een hogedrukreiniger met terrasreiniger. Bekijk alle producten in de webshop.

 

2. Met chemische producten

Een oprit, tuinpad, terras, … in steentapijt is bestand tegen een reiniging met chemische producten zoals bleekwater en chloor. Toch raden we het af omdat deze producten schadelijk zijn voor het milieu en de beplanting in je tuin. Je kiest beter voor een milieuvriendelijker alternatief.

 

3. Met speciale terrasreiniger

Er zijn tegenwoordig veel producten, waaronder ook heel wat ecologische producten, te koop die speciaal ontwikkeld zijn voor het reinigen van terrassen. Ze zijn heel doeltreffend en makkelijk in gebruik.

TIP: controleer op voorhand voor welk type verharding het product bedoeld is én raadpleeg steeds de gebruiksaanwijzing vóór je ermee aan de slag gaat. Bekijk het aanbod reinigingsproducten in de webshop.

 

4. Met schoonmaakazijn of groene zeep

Ook schoonmaakazijn kan je gebruiken om je oprit, terras, … in steentapijt te reinigen. Je moet de azijn wel eerst verdunnen met water (1 liter water voor 1 liter azijn). Nadien breng je het aan op je terras, je laat het even intrekken en schrobt schoon met een harde borstel. Nog even schoonspoelen met water en het steentapijt ziet er weer proper uit. Bekijk het aanbod schoonmaakazijn in de webshop.

Ook een mengsel van water met groene zeep (en soda) kan helpen om steentapijt te reinigen. Deze methode is wel minder efficiënt dan de speciale reinigingsproducten voor het terras.

 

 

Steentapijt terras, oprit, … zelf reinigen of laten reinigen?

Het is aangeraden om je steentapijt buiten te laten reinigen door een professionele reinigingsfirma. Deze weet precies welke reinigingstechnieken en -producten geschikt zijn voor jouw verharding. Zo ben je verzekerd van een optimaal en mooi resultaat.

steentapijt reinigen

Dat je de reinigingsbeurt overlaat aan een professionele reinigingsfirma betekent niet dat je er veel geld voor moet uitgeven. Gespecialiseerde reinigers kunnen de reinigingsproducten goedkoper aanbieden en werken enkel met professioneel materiaal waardoor ze snel en efficiënt kunnen werken. De prijs valt dus best mee. Zeker omdat je er zelf geen moeit voor moet doen en je niet moet investeren in materiaal en producten die je slechts enkele keren per jaar gebruikt.

Benieuwd naar een exacte prijs om jouw steentapijt te laten reinigen? Vraag dan vrijblijvend offertes aan bij gespecialiseerde reinigingsbedrijven actief in jouw regio via de offertepagina.

 

 

4 TIPS om vervuiling te voorkomen

Je steentapijt reinigen is iets wat je moet blijven herhalen (ong. 1 à 2 keer per jaar). Vuil, mossen en algen zullen namelijk blijven terugkomen. Er zijn wel enkele handige tips die je kunnen helpen om de vervuiling van je terras, oprit, … af te remmen:

  1. Veeg regelmatig en verwijder tijdig bladeren

    Het is aangeraden om je terras of andere verharding in steentapijt regelmatig te vegen met een harde borstel. Zo vermijd je dat vuil zich opstapelt. Probeer ook bladeren zo snel mogelijk te verwijderen. Vochtige bladeren maken het terras namelijk niet alleen glad, maar vormen ook een voedingsbodem voor algen en mossen.

  2. Zorg voor een goede afwatering

    Zorg bij de aanleg van je oprit, terras, … in steentapijt voor een goede afwatering door deze wat schuin te laten aflopen. Zo kan regenwater goed en snel afvloeien waardoor er geen waterplassen achterblijven en algen en mos geen kans maken. LET OP: steentapijt met een open structuur is van zichzelf al goed waterdoorlatend.

    TIP: laat de aanleg van je verharding over aan een gespecialiseerde plaatser. Deze weet precies waarmee hij rekening moet houden. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat.

  3. Breng een beschermingslaag aan

    Steentapijt buiten kan je extra behandelen om schade door UV-straling en regen te voorkomen. Zo is het ook beter bestand tegen vervuiling. Het steentapijt wordt daarvoor voorzien van een transparante PU-coating met een extra slijtlaag.

  4. Gebruik kwalitatieve reinigingsproducten

    Ga je zelf aan de slag? Gebruik dan kwalitatieve reinigingsproducten. Zo ben je zeker van een mooi en langdurig resultaat. Bekijk het volledige aanbod reinigingsproducten in de webshop.

 

 


2. Steentapijt binnen reinigen (open of gesloten structuur)

steentapijt reiniger

Voor toepassingen binnen kan je zowel kiezen voor steentapijt met een open als gesloten structuur. Een gesloten structuur blijft wel het populairst omdat het makkelijker te onderhouden is.

 

Methodes om steentapijt binnen te reinigen

Welke methode het meest geschikt is, hangt vooral af van de structuur van de vloer:

 

1. Steentapijt binnen met open structuur

    • Klein onderhoud (1 x per week)
      Bij steentapijt met een open structuur zet vuil zich vast in de poriën van de vloer en krijgt het niet de kans om rond te dwarrelen in de ruimte. Het is voldoende om het steentapijt wekelijks (afhankelijk van de vervuiling) te stofzuigen en op te frissen met een vochtige (geen natte) dweil. Plaatselijke vlekken verwijder je best met warm water en een borstel of spons. Zuig het water achteraf wel op met een waterstofzuiger zodat het niet in de vloer trekt. Ontdek het alle waterstofzuigers in de webshop.
    • Grondig onderhoud (1 à 2 x per jaar)
      Is je steentapijt toe aan een grondige reiniging? Het is niet aangeraden om steentapijt met open structuur op een traditionele manier te dweilen. Het water dringt door in je vloer en zorgt alleen maar voor een vuilere vloer en vieze geurtjes. Je maakt best gebruik van een speciale vloerreiniger. Deze machine zal jouw steentapijt tegelijkertijd stofzuiger, dweilen en opdrogen. Je kan ook gebruik maken van een stoomreiniger. Door gebruik te maken van stoom kan er geen vocht in het steentapijt trekken. Ontdek het aanbod vloerreinigers en stoomreinigers in de webshop.

 

2. Steentapijt binnen met gesloten structuur

Vuil op een steentapijt met een gesloten structuur blijft door de beschermlaag op het oppervlak liggen. Dit maakt het makkelijk om met een stofzuiger vuil te verwijderen. Zorg wel voor een kopstuk met een borstel, zo beschadig je de beschermlaag niet. Daarnaast is de kans klein dat water in de vloer doordringt bij het verwijderen van vlekken. Hierdoor mag je gerust de vloer dweilen maar overdrijf niet met de hoeveelheid water. Gebruik een vochtige dweil en verwijder eventueel plassen water.

 

Tip: een extra behandeling met easy-to-clean-vernis zorgt ervoor dat je achteraf je vloer makkelijker reinigt. Dit stelt een grondig onderhoud langer uit en bespaart je de moeite van een grondige reiniging met alle bijhorende reinigingsproducten en -apparaten.

 

 

Steentapijt binnen zelf reinigen of laten reinigen?

Een goede reiniging van steentapijt vergt heel wat kennis, ervaring en de juiste apparatuur. Doe daarom een beroep op een gespecialiseerde reinigingsfirma. Deze weet precies welke schoonmaaktechnieken en -producten het meest geschikt zijn voor jouw vloer. Zij voorzien je van deskundig advies en beschikken ook over het nodige materiaal. Op die manier hoef je niet te investeren in duur materiaal dat je slechts 1 of 2 maal per jaar nodig hebt. Vraag vrijblijvend offertes aan via onderstaand offerteformulier:

 

Online offertes vergelijken

Door te kiezen voor een gespecialiseerde reinigingsfirma ben je verzekerd van een kwalitatief en duurzaam resultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend offertes en advies van maximaal 3 reinigingsfirma's actief in jouw regio.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde terrasreinigers