Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Steenschotten terras: plaatsing & prijs

Wil je snel een terras in je tuin laten plaatsen voor dat ultieme vakantiegevoel? Dan is een steenschotten terras een echte aanrader. Bovendien kan je zulke houten platen met ijzeren randen ook zelf plaatsen als je handig genoeg bent. Of je dit nu wel of niet doet, je bespaart sowieso veel geld vergeleken met andere materialen. Alles over de prijs, plaatsing, … van een terras van steenschotten ontdek je hier!

Ga snel naar:
Voor- en nadelen
Steenschotten terras: prijs
Hoe steenschotten leggen?
Zelf leggen: veelgemaakte fouten
Waarom professional inschakelen?
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Wat zijn steenschotten?

Ongetwijfeld heb je al eens steenschotten gezien bij een strandtent, op een muziekfestival, … Het gaat om stevige houten platen met een ijzeren rand. Ze worden ook wel in steenfabrieken gebruikt om gebakken stenen op te laten drogen en hebben hier hun naam aan te danken.

Er zijn verschillende varianten van deze steenschotten: geschuurd of ongeschuurd, van zacht hout of juist hard hout (bv. azobe), … Door hun industriële maar ook exotische uitstraling krijg je met steenschotten direct een warm, zomers gevoel van binnen.

Wil je graag steenschotten leggen in je tuin? Dan kan je zelf aan de slag, maar een vakspecialist plaatst zo’n terras wel een stuk sneller. Dat scheelt tijd en moeite. Kom nu gratis in contact met een vakspecialist in je buurt!

steenschotten terras

 

Voor- en nadelen van een steenschotten terras

Een steenschot terras maken gaat een stuk sneller dan de meeste andere terrassen. In een mum van tijd geniet je van een lekkere cocktail in de volle zon. Naast die snelle montage zijn er nog een paar andere voor- en nadelen om rekening mee te houden. We nemen ze even met je door:

 

Steenschotten terras: voordelen

 

 • Snel geplaatst: steenschotten als terras leggen vergt minder tijd en moeite dan bv. een keramisch terras verlijmen. Al hangt wel veel af van de ondergrond waarop je het steenschot terras wil aanleggen. Niet zeker of je het zelf voor elkaar kan krijgen? Vraag dan advies aan een professional!
 • Budgetvriendelijk: een terras met steenschotten is gemiddeld goedkoper dan constructies met materialen als keramische tegels, natuursteen, polybeton, terrasplanken van hardhout, … Voor een relatief lage prijs creëer je zo je nieuwe favoriete plek in je tuin.
 • Ecologisch terras: door steenplaten uit een steenfabriek een tweede leven te geven in je tuin, denk je ook aan het milieu. Bovendien kan je zo’n terras makkelijk demonteren, verplaatsen en opnieuw opbouwen. Het is zelfs mogelijk om de steenschotten te gebruiken voor een bankje, een tafelblad, …
 • Onderhoudsvriendelijk: steenschotten vergen bijna geen onderhoud. Het is al genoeg om deze houten platen af en toe met een borstel te vegen. Ook eventueel mos en algen na de winter kan je makkelijk weg schrobben met water, een neutraal schoonmaakmiddel en een grove borstel. Gebruik alleen geen hogedrukreiniger, want dat zet de poriën van het hout open.

 

Steenschotten terras: nadelen

 

 • Korte levensduur van goedkope steenschotten: kies je voor steenschotten van zacht naaldhout? Dan kunnen die na een aantal jaar gaan rotten en versplinteren. Zulke platen zijn goedkoper, maar gaan dus maar maximaal 10 jaar mee. Daarom investeer je beter in steenplaten van hardhout zoals azobe. Die hebben namelijk een levensduur van ongeveer 20 jaar.
 • Minder duurzaam dan sommige andere materialen: een steenschot terras van hardhout gaat dus behoorlijk lang mee, maar het zal nooit zo duurzaam zijn als natuursteen, keramische tegels, kasseien, … Het is echter ook mogelijk om zo’n terras met steenplaten te gebruiken als tijdelijke oplossing, in afwachting van een duurzamer terras.

 

Steenschotten terras: prijs

Hoeveel kosten steenschotten nu eigenlijk? De totale prijs hangt vooral af van de uitvoering: denk aan de houtsoort, is het materiaal geschuurd of niet, … Gemiddeld mag je rekenen op 25 à 100 euro per steenschot (excl. plaatsing, incl. btw). Je bepaalt dus zelf hoeveel je voor een steenschot terras betaalt, afhankelijk van je wensen, je budget, het gebruik (tijdelijk of niet), …

Benieuwd naar een totaalprijs, inclusief plaatsing? Een vakspecialist plaatst je steenschotten snel, waardoor de arbeidskosten uiteindelijk wel meevallen. Je kan vrijblijvend verschillende voorstellen vergelijken via onze offerteservice. Start je aanvraag hier!

 

 

 

Hoe steenschotten leggen?

Ben je handig? Dan kan je de mouwen opstropen en zelf steenschotten leggen in je tuin. Let op: voor een lange levensduur van je nieuwe terras moet je wel rekening houden met een paar aandachtspunten en veelgemaakte fouten. Hieronder een kort rijtje met belangrijke stappen die een professionele plaatser volgt:

 

 1. Ondergrond correct voorbereiden

  Het is belangrijk om je steenschot terras te leggen op een vlakke, egale ondergrond. Voor een optimaal resultaat kan een expert de bodem nog een stukje uitgraven en vullen met 15 cm gebroken betonpuin en 5 cm stabilisé. Dat is de meest ideale steenschotten terras fundering. Liever geen graafwerken? Werk dan alle oneffenheden zo goed mogelijk weg, maak de ondergrond zo vlak mogelijk en leg er een worteldoek en stoeptegels op.

 2. Constructie van houten balken maken

  Heb je een egale, droge fundering? Dan legt de vakspecialist daarop een raamwerk van houten balken om een zwevend terras van steenschotten te maken. Hij gebruikt daarvoor een kwalitatief type hout zoals azobe of douglas om schade door vocht en houtrot te vermijden. Stabilisé is gelukkig waterdoorlatend, waardoor het houten raamwerk niet constant nat is.

 3. Steenschotten leggen op het raamwerk

  Nu is het tijd om de steenschotten bovenop de houten balken te monteren. Een expert boort die vast met speciale vlonderschroeven. Die roesten niet en zijn lang genoeg om dwars door de steenschotten te boren.

 4. Steenschot terras afwerken

  Ten slotte werkt een vakspecialist je terras met steenschotten netjes af. Zo gebruikt hij opstaande houten planken om de fundering langs de randen van het terras mooi weg te werken. Die planken kan je eventueel ook nog beitsen in een kleur naar keuze.

 

Zelf steenschot terras maken: veelgemaakte fouten

Een steenschot terras aanleggen als nieuwe blikvanger in je tuin? Dan kan je de steenplaten kopen en zélf aan de slag gaan. Hou dan echter wel deze veelgemaakte fouten in het achterhoofd:

 

 • De goedkoopste materialen kiezen: maak zeker niet de fout om puur voor de goedkoopste steenplaten te kiezen. Platen van zacht naaldhout zullen namelijk sneller rotten en versplinteren. Kies je echter voor een type hardhout als azobe? Dan ben je zeker van duurzame, sterke platen die wel tot 20 jaar meegaan en optimaal bestand zijn tegen houtrot.
 • Geen vlakke, egale ondergrond: je wil uiteraard vermijden dat je houten raamwerk onder de steenplaten niet goed vastligt. Steek daarom genoeg tijd en moeite in het egaliseren van de ondergrond. Anders zal je terras niet 100% stabiel zijn als je er overheen loopt. Idealiter werk je met een steenschotten terras fundering van gebroken betonpuin en stabilisé of zand.
 • Onderbalken van goedkoop hout: niet alleen de steenschotten moeten van kwalitatief materiaal zijn gemaakt. Hetzelfde geldt voor de houten onderbalken. Ondanks de waterdoorlatendheid van stabilisé zullen die namelijk toch af en toe nat zijn. Kies daarom voor een kwalitatieve houtsoort die goed tegen vocht kan.
 • Ongeschuurde steenschotten gebruiken: zulke ongeschuurde platen zijn goedkoper, maar ze zijn ook te splinterig voor een terras. Daarom moet je ze zelf nog afwerken met een speciale schuurmachine. En zo’n machine moet je dan ook nog huren. Kortom, wil je jezelf veel tijd en moeite besparen? Kies dan zeker voor kant-en-klare, geschuurde steenschotten.
 • Verkeerde schroeven nemen: om elk schot correct vast te boren op de houten balken moet je de juiste vlonderschroeven gebruiken. Die zijn gemaakt van roestvrij staal en zijn dus ideaal voor buiten. Bovendien zal het hout van de steenschotten met deze schroeven nooit splijten.

Fouten bij de plaatsing voorkomen? Dan is het vaak slimmer om advies te vragen aan een professionele plaatser van terrassen. Of laat simpelweg al het werk aan zo’n expert over. Ontvang nu advies op maat!

 

Waarom een professional inschakelen?

Geen tijd of zin om zelf de handen uit de mouwen te steken? Geen probleem, want je kan ook gewoon een professional inschakelen voor je terras van steenschotten. Zo profiteer je van:

 

 • Advies op maat: waar plaats je je terras? Hoe bouw je de fundering op? Hoe zorg je voor een correcte afwatering? Of kies je misschien beter voor een ander materiaal? Een ervaren vakspecialist luistert naar je wensen en geeft gericht advies.
 • Materialen van topkwaliteit: ook een terras van steenschotten valt of staat met de kwaliteit van de materialen. Niet alleen voor de steenplaten zelf, maar ook voor de onderbalken, de vlonderschroeven, … gebruikt een expert alleen hoogwaardige materialen. Dé garantie voor een optimaal eindresultaat!
 • Snelle en correcte plaatsing: van het uitgraven van een stukje van je tuin tot het afwerken van de randen van je terras; met de ervaring en het gereedschap van een specialist verloopt het project snel en geniet je in een mum van tijd van je nieuwe terras. Bovendien ben je zo zeker van een perfecte afwerking.
 • Laagdrempelig aanspreekpunt: nog vragen over het onderhoud van je terras met steenschotten? Wil je de steenplaten demonteren om het hele terras te verplaatsen, of heb je ze voor iets anders nodig? Een vakspecialist beantwoordt al je vragen.

Op zoek naar een specialist op gebied van terrassen? Die vind je snel, eenvoudig en helemaal gratis via onze offertedienst. Het enige wat je hoeft te doen, is het offerteformulier invullen:

 

 

Offertes voor een terras ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde plaatsers