Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Aanleggenterras.nl Inspiratie & advies voor het aanleggen van een terras.
Vergelijk meer dan 300 gespecialiseerde plaatsers online!
header image
Aanleggenterras.nl

Composiet vlonder: Hout en kunststof vlonderplanken

Wil je een mooie vlonder met de natuurlijke look van hout? Dan kun je het gebruik van composiet vlonderplanken eens overwegen. Met een composiet vlonder verenig je namelijk de beste eigenschappen van hout en de duurzame kwaliteiten van kunststof. Een dergelijk terras is niet alleen mooi om te zien maar is ook makkelijk schoon te houden, milieuvriendelijk en zeer duurzaam.

 

Verkrijgbare afwerkingen

Er zijn diverse merken houtcomposiet te koop en ieder merk heeft zo zijn eigen kleurenpalet en manier van afwerking. Door allerlei ingenieuze fabricagetechnieken zijn de meest uiteenlopende patronen en motieven mogelijk. Hierdoor ziet een vlonderplank van composiet er net zo uit als een hardhouten plank in Bankirai of Padouk. Naast planken kun je ook opteren voor vierkante composiet tegels. Lees hier meer over composiet tegels.

Afhankelijk van de toepassing en je voorkeur kunnen er ook groeven in het composiet aangebracht worden. Hierdoor zijn de terrasplanken slipvast en kunnen ze ook rond vijvers en zwembaden toegepast worden. De meeste composiet vlonderplanken zijn voorzijn van 2 verschillende groefpatronen net zoals massieve planken. Zo kan je ter plekke kiezen welke uitvoering je voorkeur geniet.

 

composiet terrasplanken

 

Na- en voordelen composiet vlonderplanken

 

Voordelen composietplanken

– Composiet rot niet en trekt niet krom wanneer het vochtig wordt.
– Insectbestending (geen knagende termieten dus)
– Geen splintervorming
– Milieuvriendelijk ( ivm hardhout van het regenwoud)
– Makkelijk schoon te houden
– Natuurlijk uitzicht
– Anti-slip (ook bij regen)

 

Nadelen composiet terras

Een terras van composiet, inclusief bevestigingsclips en balkjes, is meestal duurder dan een vlonder van hardhout. De terugverdientijd wordt dus vooral interessant op lange termijn wanneer hardhout gaat rotten en je composiet er nog als nieuw zal uitzien. Er kunnen ook krassen optreden bij het verplaatsen van zware objecten zoals bloempotten of meubilair. Bij hout kunnen deze weggeschuurd worden ( mits kleurverschil) en dat is niet mogelijk bij een terras in composiet.

 

 

Opbouw van een vlonder in composiethout

Het leggen van een composiet vlonder is niet moeilijk en verloopt grotendeels op dezelfde manier als bij andere terrasplanken. Het materiaal laat zich makkelijk op maat zagen en bij de meeste merken zit een duidelijke handleiding. De composiet planken worden met behulp van metalen clips op balkjes (van composiet hout) gemonteerd.

Het is ook steeds aan te raden om worteldoek te gebruiken onder het terras. Dit om te voorkomen dat lastig onkruid tussen de planken door komt. Door de hoge prijs van composietplanken kan het soms interessanter zijn de werken uit te laten voeren door een aannemer omdat je dan maar 6% BTW moet betalen op de materialen en je ook zelf geen speciale bouwmachines moet aanschaffen. Dit komt de totale prijs zeker ten goede. Om inzakkingen te voorkomen moet er ook steeds gewerkt worden met voldoende kennis.

Benieuwd naar een prijs op maat voor een composiet terras? Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

opbouw composiet terras

 

Onderhoud composiet vlonderplanken

Composiet hout vereist niet veel onderhoud. Het beste kun je het regelmatig reinigen met een borstel. Het reinigen met een hogedrukreiniger is ook mogelijk. Gebruik dan echter niet meer dan 100 bar en houd een afstand aan van 25 a 30 centimeter. Spuit daarbij altijd in de lengterichting van de planken. Gebruik nooit een freeskop!

Olie- en vetvlekken dienen zoveel mogelijk voorkomen te worden. Mochten ze toch ontstaan, gebruik dan een ontvetter of zeep en verwijder de vlek zo snel mogelijk. Overige hardnekkige vlekken kunnen desnoods worden verwijderd met bleekwater. Raadpleeg hiervoor best de fabrikant of plaatser van je composiet terras.

Mocht je gaan barbecueën, dek het terras onder de barbecue dan tijdelijk af. Pas wel op met hitte! Vuurhaarden kun je beter niet zonder hittebescherming gebruiken.

 

Composiet terras SHUTTERSTOCK

 

Wat is composiet?

Composiet, ook wel houtcomposiet genoemd, is een materiaal dat bestaat uit een mengsel van houtmeel en kunststof. Het wordt gemaakt door houtmeel tezamen met een kunststof polymeer te verhitten en onder hoge druk samen te persen. Composiet wordt veel toegepast als gevelbekleding, muurbekleding en voor het maken van terrassen en schuttingen. De reden hiervan is dat het materiaal zeer goed bestendig is tegen weersinvloeden en dat het weinig onderhoud behoeft. Bekende merken zijn: Opti-wood, Twinson en Terra Nova.

 

 

Niet elke composietplank heeft dezelfde kwaliteit!

Er zijn nogal wat verschillende kwaliteiten houtcomposiet in de handel. Dit heeft te maken met de verhouding hout en het gebruikte polymeer in het composiet. Daarnaast zijn sommige terrasplanken massief en andere hol. Het spreekt voor zich dat een betere kwaliteit composiet ook duurder is. Laat je dus goed voorlichten en kies niet zomaar voor een wit product waar je de afkomst niet van kent.

Composiet terrasplanken zijn voor de helft nog steeds een natuurproduct. De kleur verandert in de loop der tijd (net als bij thermohout). Op zich is dit geen nadeel want de natuurlijke look van het materiaal wordt hierdoor alleen maar mooier. Op bovenstaande foto zie je een mooi voorbeeld van grijze composietplanken.

 

 

Prijzen

Gemiddeld genomen kost een vlonder van composiet je ongeveer € 55.00 tot € 75.00 per vierkante meter als je het zelf legt. De prijs hangt af van het merk en de gewenste kwaliteit. Wanneer je een composiet vlonder wil laten plaatsen mag je rekenen op een prijs vanaf 100 euro per vierkante meter.

 

Offertes voor een terras ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers