Natuursteen terras: prijzen, realisaties & tips
Tegels van natuursteen lenen zich prima voor het maken van terrassen. Het is duurder dan betontegels of kleiklinkers maar het is ook veel duurzamer en je kunt er zowel een moderne als een landelijke look mee bereiken.
Soorten in natuursteen terras
Het aanbod aan natuursteen is erg groot maar niet alle soorten zijn even geschikt voor gebruik in het terras. De volgende soorten worden veel toegepast: hardsteen (Vietnamees blauwsteen, Turks hardsteen, Belgische hardsteen), basalt, leisteen en graniet. Sommige soorten natuursteen hebben een blauw zwarte uitstraling, weer anderen neigen meer naar het zwart, of donkergrijs. De look van een bepaalde steen wordt ook voor een groot gedeelte bepaald door de wijze waarop het oppervlak is afgewerkt. Er zijn verschillende soorten afwerkingen van natuursteen mogelijk.
Afwerkingen in natuursteen
Natuursteen kan op verschillende manieren worden afgewerkt. Voor binnentoepassingen kiest men vaak voor polijsten (hoogglans), zoeten (matglans) of schuren (opgeruwd). Voor buitentoepassingen kiest men vaak voor een afwerkingsmethode waarbij het oppervlak van het natuursteen ruwer wordt. Dit om de slipvastheid te vergroten. Er zijn verschillende methoden om natuursteen op te ruwen:
– Zandstralen (onder hoge druk worden korreltjes tegen het oppervlak geblazen)
– Trommelen / verouderen (de stenen worden op een trilplaat gelegd waardoor er kleine stukjes van de hoeken afspringen. Dit geeft een ‘gebruikt’ effect en wordt vaak toegepast bij terrassen met een landelijke / Zuidelijke look).
– Vlammen (met een brander wordt het oppervlak van de steen bewerkt. Door de thermische ‘shock’ verandert de structuur van het oppervlak waardoor de steen minder glad wordt.
– Hameren (er worden putjes in het steenoppervlak gehamerd waardoor deze ruw wordt)
Opbouw van een terras in natuursteen
De opbouw van het terras hangt af van de dikte van de tegel en de soort ondergrond. Doorgaans bestaat de eerste laag van de fundering uit gebroken beton dat goed afgetrild is. Deze laag doet dienst als stabilisatie en drainagelaag. Bij het storten ervan wordt meestal direct rekening gehouden met een afschot van 1 a 2 cm (weg van de woning).
Het afschot is erg belangrijk i.v.m. een goede afwatering van het terras. Bovenop deze laag brengt men een laag stabilisé (mengsel van zand en cement) aan van gemiddeld 15 tot 20 cm. dik, en trilt men deze af. Op deze laag komen de tegels te liggen. Om vervuiling van het terras door opstuivend zand zoveel mogelijk te voorkomen, komt het tegelbed een paar centimeter hoger te liggen dan de omliggende perken.
Een fundering van beton voor een natuursteen terras is ook mogelijk maar dit vereist wat meer specialisme en extra aandacht voor de waterdichtheid en de afwatering van het terras omdat er anders vorstproblemen kunnen ontstaan.
Legpatronen
Het uitzicht van het terras wordt niet alleen bepaald door het soort natuursteen en de afwerking maar ook door het patroon waarin de terrastegels zijn gelegd.
Het legpatroon wordt ook wel ‘verband’ genoemd. Er zijn veel soorten legpatronen. Bij landelijke terrassen zijn het Italiaanse wildverband en het Romaanse wildverband erg populair. Italiaans wildverband bestaat uit gemiddeld vier verschillende formaten natuursteen. Romaanse wildverbanden kunnen uit wel acht verschillende formaten tegels bestaan.
Bij moderne terrassen met een strakke look wordt vaak een standaard volsteensverband gebruikt, waarbij de tegels recht naast elkaar liggen. Dit legpatroon geeft vooral bij het gebruik van de wat grotere soorten tegels een moderne strakke look.
Prijs van een natuursteen terras
Het professioneel laten aanleggen van een terras in natuursteen kost gemiddeld 50 tot 150 euro per vierkante meter. Een exacte prijs is moeilijk in te schatten aangezien veel factoren een rol spelen bij de prijsbepaling, zoals soort ondergrond, soort natuursteen en grootte van de tegel.
Wil je een prijs op maat voor de aanleg van een terras in natuursteen? Klik dan hier om naar de offertepagina te gaan.
Hoe kan je natuursteen onderhouden?
Een natuursteen terras vereist in principe geen speciaal onderhoud. Het zal in de loop der tijd iets verweren maar dit geeft juist een bepaalde charme aan het terras. Je kunt natuursteen ook behandelen met een impregneermiddel. Hierdoor wordt het steenoppervlak beschermd tegen vocht en vuil en zullen de tegels niet meer zo snel groen worden door algen- en mosgroei. Bovendien zijn ze na behandeling makkelijker te reinigen. Eens in de zoveel tijd zul je de behandeling met het beschermingsmiddel wel moeten herhalen.
Schoonmaaktips
Veeg het terras regelmatig schoon met een bezem. Laat bladeren en ander vuil niet te lang op het terras liggen. Kijk ook uit met roest en met bloempotten die langdurig op het terras staan. Krassen en vlekvorming wil je liefst vermijden. Gebruik geen agressieve zure of alkalische schoonmaakmiddelen met chloor, anti-kal, of azijn, etc. Vooral hardsteen of kalkgesteente is gevoelig hiervoor. Zeep op natuurlijke basis zoals groene zeep of driehoekzeep kan geen kwaad, maar gebruik zeker niet te veel want de tegels kunnen glad worden van het vetlaagje dat achterblijft op het oppervlak. Pas op met een hogedrukspuit! Vooral bij de wat minder harde soorten natuursteen bestaat het risico dat je de toplaag flink beschadigt. Beter is het om een speciale terrasreiniger te gebruiken. Een ouderwetse borstel en een emmer water is in de meeste gevallen nog het beste.