Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Waterdoorlatend terras

Door de combinatie van hevige regen en het vele beton komt er veel druk op de rioleringen te staan. Water kan minder goed wegzakken in de bodem, met wateroverlast als gevolg. Met een waterdoorlatend terras ga je dit zo veel mogelijk tegen en vermijd je de uitdroging van je tuin. Welke materialen voor waterdoorlatende terrassen zijn er en op welke prijs mag je gemiddeld rekenen? Dit én meer lees je in dit artikel!

Ga snel naar:
Materialen waterdoorlatend terras
Prijs waterdoorlatend terras
Belangrijke aandachtspunten
Zelf aanleggen of vakman inschakelen?
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Hoe werken waterdoorlatende terrassen?

Doorgaans zijn er 2 manieren waarop je water op je terras weg kan laten stromen: dankzij open of half-open materialen. Een open verharding heeft een bepaalde structuur waarbij water door het materiaal zélf naar de bodem stroomt. Bij half-open materialen loopt water eerder door poreuze voegen en dus langs het materiaal. Beide opties zijn geschikt voor een waterdoorlatend terras en je kan die zelfs combineren.

Wil je een waterdoorlatend terras aanleggen? Voor gericht advies en prijzen op maat schakel je best een professionele vakman in via onze gratis offerteservice.

waterdoorlatend terras

 

Materialen waterdoorlatend terras

Welke materialen zijn geschikt voor een waterdoorlatend terras? Een beknopt overzicht van de meest gangbare opties:

 

OPTIE 1: open verharding

Bij een open verharding gaat het meestal om kiezels, grind, dolomiet, … Dit zijn goedkope materialen waar je een terras makkelijk mee vult. Duurzame alternatieven hiervoor zijn boomschors of houtsnippers, al plaats je deze eerder in stroken dan voor een volledig terras. Een steentapijt is een onderhoudsvriendelijk alternatief waarbij losse steentjes verlijmd zijn tot 1 naadloos én waterdoorlatend geheel. De prijs voor zo’n steentapijt ligt wel iets hoger (€ 30 à 75 per m²).

Richtprijs: € 7 à 75 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

OPTIE 2: half-open verharding

We spreken van een half-open verharding als water langs 15 à 40% van het verharde oppervlak kan passeren. Hierbij gaat het vaak om klinkers of kasseien met poreuze voegen, houten planken, … Daarnaast kan je tegels in een patroon leggen zodat er open ruimte over blijft voor gras of grind. In sommige gevallen bieden vakmensen ook waterdoorlatende (beton)tegels aan, al zijn deze doorgaans duurder dan een standaard half-open verharding.

Richtprijs: € 40 à 80 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

OPTIE 3: grasdallen

Grasdallen zijn een alternatieve vorm van waterdoorlatende terrassen. Het zijn een soort matten (in kunststof of beton) met een honingraatstructuur waar je gras tussen laat groeien. Water dringt dan op die manier in de bodem. Door de roosterstructuur is dit type open verharding wel iets meer geschikt als waterdoorlatende oprit dan als waterdoorlatend terras.

Richtprijs: € 30 à 45 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

OPTIE 4: houten waterdoorlatend terras

Houten planken zijn ook ideaal voor een waterdoorlatend terras. Je plaatst deze planken best op zonnige plekken om mosvorming tegen te gaan en ook een lichte hellingsgraad voor de afwatering is belangrijk. Hieronder ligt dan een waterdoorlatende anti-worteldoek. Een vakman werkt enkel met houtsoorten die geschikt zijn voor buitentoepassingen (bv. ipé, afzelia, padouk, …). Ook thermisch behandeld hout (thermowood) is een mogelijkheid.

Richtprijs: € 50 à 150 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

Welk materiaal voor een waterdoorlatend terras kies ik best?

Het beste materiaal voor jouw waterdoorlatend terras hangt af van je budget, je persoonlijke voorkeuren, de oriëntatie van je terras, … Een vakman geeft je graag gericht advies op maat van jouw situatie. Wil je de voorstellen van meerdere professionals vergelijken om een doordachte keuze te maken? Start je aanvraag hier.

 

Prijs waterdoorlatend terras

De kosten voor een waterdoorlatend terras hangen af van het gekozen materiaal, de totale oppervlakte van het terras, … Onderstaande tabel geeft je een overzicht van de meest gangbare richtprijzen:

Soort waterdoorlatend terrasGemiddelde prijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Open verharding€ 7 - 75
Half-open verharding € 40 - 80
Grasdallen€ 30 - 45
Houten terras€ 50 - 150

LET OP: dit zijn enkel richtprijzen. Prijzen kunnen niet alleen verschillen per materiaal, project, … maar ook van vakman tot vakman! Vergelijk daarom vrijblijvend prijsvoorstellen van meerdere vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice. Start je aanvraag hier.

 

waterdoorlatende terrassen

 

Belangrijke aandachtspunten

Waar let je op als je een terras waterdoorlatend wil aanleggen? Afhankelijk van het type terras dat je kiest, hou je best rekening met de volgende aandachtspunten:

  • Onderhoud: het benodigde onderhoud van waterdoorlatende terrassen hangt af van het type terras en het gekozen materiaal. Zo moet je na verloop van tijd onkruid tussen de voegen van een half-open terras verwijderen en moet je een open verharding na enige tijd bijvullen met grind, kiezels, …
  • Opbouwhoogte: let vooral op de opbouwhoogte wanneer je een terras renoveert of een verhoogd terras aanlegt. Zo vermijd je best hoogteverschillen door het terras naadloos te laten overlopen in de vloer van de binnenkamer. Ook mag het terras niet boven de waterkering uitkomen.
  • Vergunning: voor de specifieke voorwaarden voor een waterdoorlatend terras in je voortuin informeer je best bij je gemeente, of vraag je advies aan een lokale vakman.

 

Zelf waterdoorlatend terras aanleggen of vakman?

Zelf een waterdoorlatend terras aanleggen is mogelijk, maar doorgaans kies je eerder voor een vakman als je zeker wil zijn van een correcte uitvoering. Daarnaast biedt samenwerken met een specialist ook de volgende voordelen:

  • Gericht advies: welk materiaal voor je waterdoorlatend terras kies je en hoe onderhoud je het? Een vakman geeft je gericht advies op basis van je persoonlijke wensen en budget.
  • Prijzen op maat: na een kennismakingsgesprek bij je thuis kan een vakman een inschatting maken van de totale kostprijs van je waterdoorlatend terras. Voor de meest voordelige prijs vergelijk je idealiter meerdere vakmensen via onze gratis offerteservice.
  • Beste materialen voor lage prijs: vakmensen werken alleen met de beste materialen. Daarnaast kunnen ze deze ook voor een voordeliger tarief inkopen. Een vakman is daarom dus ook een stuk voordeliger dan je van tevoren zou denken.

 

Vergelijk vakmensen via onze gratis offerteservice

Wil je een waterdoorlatend terras correct en snel plaatsen? Dan schakel je best een ervaren vakman in. Via onze gratis offerteservice vergelijk je vrijblijvend voorstellen van meerdere vakmensen actief in jouw buurt. Zo geniet je altijd van gericht advies en prijzen op maat. Start je aanvraag via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor een terras ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers