Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Aanleggenterras.nl Inspiratie & advies voor het aanleggen van een terras.
Vergelijk meer dan 300 gespecialiseerde plaatsers online!
header image
Aanleggenterras.nl

Hoe kan ik goedkoop een terras aanleggen?

Al veel verbouwd in huis, en nu te weinig geld over voor een terras? Of heb je geen zin in graaf- en stabilisatiewerken in je tuin? Geen probleem, er zijn ook verschillende manieren om goedkoop een terras aan te leggen. Zo creëer je een heerlijke oase van rust in je tuin zonder al te diep in je buidel te tasten. Nog op zoek naar de beste methode voor een goedkoop terras? Hieronder 5 tips!

 

Goedkoop terras aanleggen: 5 tips op een rij

Een terras van natuursteen, tropisch hardhout of keramische tegels: het ziet er fraai uit, maar het kost ook wat. Gelukkig hoeft een nieuw terras zeker niet altijd duur te zijn. Ook met een relatief beperkt budget zorg je voor de ultieme plek in je tuin om te relaxen, gasten te ontvangen, … We geven 5 tips om je op weg te helpen:

  1. Kies voor tegels of klinkers van beton
  2. Ga voor een tijdelijk terras met grind
  3. Voer zelf voorbereidende werken uit
  4. Leg een zwevend terras aan zonder graafwerken
  5. Leg steenschotten in je tuin

Gratis advies van een expert? Een gespecialiseerd vakbedrijf geeft je graag meer uitleg over je opties, rekening houdende met je budget. Zo maak je vast en zeker een weloverwogen keuze en profiteer je van een eerlijke prijs. Kom nu in contact met professionals in je buurt!

 

1. Kies voor tegels of klinkers van beton

goedkoop terras aanleggen

Naast het type zijn de materialen de belangrijkste prijsbepaler voor een terras. Wil je zeker zijn van een stevig en duurzaam terras voor vele jaren, maar zonder de hoge kostprijs? Dan kies je in plaats van natuursteen of keramiek beter voor beton. Combineer je dit budgetvriendelijke materiaal ook nog met een eenvoudig legpatroon? Dan bespaar je veel! Dit zijn de mogelijke opties:

  • Betontegels: tegels van beton zijn iets minder kleurvast dan keramische tegels, maar ze zijn erg sterk, slijtvast en kunnen goed tegen vorst. Bovendien heb je de keuze uit verschillende formaten en vormen. En wellicht het belangrijkste: ze zijn een stuk goedkoper dan tegels van natuursteen of keramische tegels.
  • Betonklinkers: betonnen klinkers leggen is iets zwaarder, waardoor het kostenplaatje iets hoger uitkomt. Toch zijn klinkers van beton budgetvriendelijker dan gebakken klinkers. Bovendien zijn betonklinkers ook erg stevig en gaan ze lang mee. Zeker als je kiest voor een variant met een slijtvaste laag en een beschermende coating.

 

Hoeveel kost een terras met betontegels of -klinkers?

Voor de materialen zelf betaal je zo’n 10 à 30 euro per m² (excl. btw). Ter vergelijking: de kosten voor keramische tegels, kleiklinkers, … kunnen makkelijk 2 keer hoger zijn. Uiteraard moet je wel de arbeidskosten van een vakbedrijf meerekenen. Tip: kies niet voor een complex legpatroon. Anders lopen die kosten snel op.

Meerdere prijsoffertes vergelijken? Dat kan snel en eenvoudig via onze gratis offerteservice. Start hier je aanvraag!

 


2. Ga voor een voorlopig terras met grind

goedkoop een terras aanleggen

Je hoeft niet per sé meteen te investeren in dure materialen voor je terras. Waarom geen voorlopig terras aanleggen met goedkoop grind? Zo profiteer je van een waterdoorlatende verharding rond je woning en heb je geen modder of zand meer aan je schoenen als je de tuin in gaat. Bovendien kan je dit grind later nog laten vervangen door een terras met duurdere tegels, klinkers, … Voor zo’n goedkoop terras met grind heb je het volgende nodig:

  • Basis grindtype als Ardenner split of basalt split
  • Worteldoek en kantopsluitingen
  • Eventueel grindmatten voor stevig resultaat

 

Kan ik zelf zo’n grindterras aanleggen?

Wil je nog extra kosten besparen? Dan is het mogelijk om zo’n goedkoop terras zelf aan te leggen. Hou er wel rekening mee dat met zo’n terras de nodige graafwerken gepaard gaan. Daarnaast moet je ook alle materialen zelf bestellen, vervoeren, … Heb je weinig kluservaring en wil je verzakkingen, waterplassen, … vermijden? Kies dan voor een vakbedrijf. Zo’n expert plaatst je grindterras snel en zoals het hoort.

Nog meer vragen over de plaatsing? Laat je dan zeker adviseren door een ervaren expert actief in je buurt. Zo voorkom je onaangename verrassingen. We brengen je gratis in contact met zulke vakbedrijven via onze offerteservice!

 


3. Voer zelf voorbereidende werken uit

zelf goedkoop terras aanleggen

In plaats van te besparen op materialen kan je ook de arbeidskosten beperken. Door bv. zelf je terras af te kaderen met afzettouw, zelf de graafwerken uit te voeren, zelf al opsluitbanden te plaatsen, … Ben je een echte doe-het-zelver? Dan kan je zelfs overwegen om je terras zelf aan te leggen. Zo betaal je alleen voor de benodigde materialen. Hou wel rekening met de volgende punten:

  • Goede afwatering: blijft er water staan op je terras? Dan krijg je snel te maken met mos- en algvorming, verzakkingen, … Om zulke problemen te vermijden, moet je zorgen voor een hellingsgraad van 2%.
  • Correcte opbouw: zijn er graafwerken nodig? Bedek het uitgegraven stuk dan eerst met een worteldoek. De verdere opbouw hangt vooral af van het type terras dat je wilt. Voor een terras met tegels of klinkers is een fundering van gebroken steenpuin en gestabiliseerd zand bv. aangeraden.
  • Voldoende ruimte tussen tegels: laat langs elke kant van je tegels een voeg van minstens 3 mm. Anders kunnen de tegels niet krimpen en uitzetten, met schade als gevolg. Je kan daarvoor speciale afstandhouders of tegelkruisjes gebruiken.
  • Voldoende materiaal voorzien: moet je achteraf nog tegels, klinkers, hout, … bestellen? Dan riskeer je de kans op zichtbare kleurverschillen. Schat de benodigde hoeveelheid materiaal dus zo precies mogelijk in op basis van de afmetingen van je terras.

 

Problemen voorkomen? Schakel een professional in!

Gaat het om een terras met tegels of klinkers? Dan is het slim om het meeste werk over te laten aan een ervaren vakspecialist. Zo bespaar je jezelf heel wat tijd en moeite en krijg je achteraf niet te maken met loskomende tegels, verzakkingen, …

Advies en prijzen op maat voor jouw terras? Via onze gratis offertedienst brengen we je snel in contact met meerdere gespecialiseerde vakbedrijven in je buurt!

 


4. Leg een zwevend terras aan zonder graafwerken

zwevend terras

De graaf- en chapewerken voor een nieuw terras kosten veel geld. Is de ondergrond voor je terras niet egaal? Dan kan je die arbeidsintensieve werken gelukkig vermijden met een zwevend terras. In dat geval is je verharding niet aangebracht op volle grond, maar ‘zweeft’ je terrasbedekking boven de grond op kunststof tegeldragers of een onderconstructie van houten balken. Je kiest uit 1 van de volgende 2 materialen:

  • Zwevend terras met tegels: een goedkoop terras aanleggen? Dan is een zwevend terras met betontegels zeker het overwegen waard. Niet alleen kosten die tegels niet zoveel, maar de plaatsing gaat ook een stuk sneller in vergelijking met een verlijming op een drainerende mortel.
  • Zwevend terras met hout: houten planken kan je vastschroeven of gewoon vastklikken op kunststof draagvoetjes. Daarnaast is een houten structuur van paaltjes en dwarsliggende balken ook een optie als onderconstructie voor je zwevend terras.

 

Hoeveel kost een zwevend terras gemiddeld?

Door de snelle plaatsing is een zwevend terras vrij goedkoop, rond de € 50 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). De kosten voor de materialen blijven natuurlijk wel hetzelfde. De exacte kosten voor jouw terras zullen vooral afhangen van de gebruikte materialen, de oppervlakte, …

Vrijblijvend voorstellen vergelijken? Leg zeker de verwachte kosten van meerdere vakbedrijven naast elkaar voor je een keuze maakt. Dat kan snel door het offerteformulier in te vullen. Start nu met vergelijken!

 


5. Leg steenschotten in je tuin

steenschotten terras

Steenschotten zijn houten platen met een ijzeren rand. Je hebt ze vast al eens gezien aan een strandbar of op een muziekfestival. Maar zulke steenplaten zijn ook uitstekend om goedkoop een terras aan te leggen in je eigen tuin. De plaatsing is relatief simpel en de steenschotten kosten niet zoveel. Kortom, ideaal als budgetvriendelijk terras. Interesse in zo’n goedkoop terras met steenschotten? Let dan op het volgende:

  • Kwalitatieve steenschotten: platen van zacht naaldhout zullen relatief snel versplinteren en rotten. Kies daarom voor een type hardhout zoals azobe. Zo kan je terras makkelijk jaren mee.
  • Onderbalken van hardhout: niet alleen voor de platen zelf, maar ook voor de onderbalken van zo’n zwevend terras kies je voor kwaliteit. Vaak blijven die een tijdje nat na een regenbui, en met hardhout vermijd je dan houtrot.
  • Egale ondergrond: graafwerken zijn bij zo’n terras niet altijd nodig, maar je realiseert zo wel een egale ondergrond. Anders zal je terras niet stabiel zijn als je erop loopt.

 

Hoeveel kost een steenschotten terras?

Dat hangt vooral af van de houtsoort, of het om geschuurde platen gaat of niet, … Je kan al steenschotten kopen voor 25 euro per stuk (incl. btw, excl. plaatsing). Jij kiest zelf hoeveel geld je wil uitgeven aan zo’n terras. Veel hangt dus af van je budget, of het een tijdelijk terras is of niet, …

Advies van een professionalEen expert informeert je graag over de plaatsing van zo’n terras met steenschotten, de uitvoeringen van de steenplaten, … Start je aanvraag hier!

 

 

Offertes voor een terras ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers