Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Aanleggenterras.nl Inspiratie & advies voor het aanleggen van een terras.
Vergelijk meer dan 300 gespecialiseerde plaatsers online!
header image
Aanleggenterras.nl

Tegeldragers: soorten & prijzen

Indien je een dakterras of verhoogd terras wil aanleggen dat mooi vlak is en waarbij de tegels het afschot goed volgen, dan kunnen tegeldragers uitkomst bieden. Waarom dat zo is en welke soorten dragers er zoal zijn, kun je in dit artikel lezen.

 

tegeldragers terras Wat zijn tegeldragers?

Tegeldragers zijn kunststof of rubberen draagvoetjes die rechtstreeks op een ondergrond worden geplaatst en dienst doen als vlakke fundering voor een tegelbed (of een ander soort vloer). Sommige tegeldragers zijn in hoogte en breedte instelbaar.

Bij andere soorten is het ook mogelijk om de hoek waaronder de tegel komt te liggen in te stellen. De draagelementen worden vaak gebruikt bij ondergronden die ongelijk zijn of in gevallen waarbij de waterafvoer niet goed is. Dakterrassen en parkeerdaken zijn voorbeelden hiervan.

 

 

 

Voordelen

Dankzij tegels op tegeldragers zal het water gemakkelijker kunnen afgevoerd worden. Er wordt gewerkt met open voegen, zodat regenwater naar beneden zakt en onder de tegels kan weglopen. In geval van een vast terras met dichte voegen zou water kunnen aanvriezen, met barsten in de tegels tot gevolg. Door gebruik van tegeldragers is er eveneens geen risico op kalkaanslag. Bovendien zijn de tegels gemakkelijk te demonteren. Zo kan de ruimte onder de tegels goed onderhouden worden.

Terrastegels leggen op tegeldragers? Je kan hiervoor best beroep doen op een erkend en ervaren vakman. Op die manier ben je verzekerd van een snel en foutloos resultaat. Via onze online offerteservice kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij verschillende specialisten in de buurt. Klik hier om offertes te ontvangen.

 

Soorten tegeldragers

Er zijn verschillende soorten tegeldragers en iedere soort heeft een specifieke functie:

 

① In hoogte verstelbare dragers

Wanneer een dakterras niet overal even vlak is of wanneer de tegels niet het juiste afschot kunnen volgen, kan een in hoogte verstelbare tegeldrager uitkomst bieden. Dit is overigens niet perse noodzakelijk want met behulp van opvulplaatjes kan het afschot ook ingesteld worden. Verstelbare tegeldragers zijn echter wel zeer handig en werken tijdbesparend. Er bestaan dragers die tot wel 1 meter hoog verstelbaar zijn.

 

② Tegeldragers terras met opstaande rand

Dit type tegeldrager is voornamelijk geschikt om een open en gelijke ruimte tussen de tegels te kunnen creëren. Door de opstaande rand worden de tegels allemaal met dezelfde tussenafstand gelegd. De open voegen die hierbij ontstaan vervullen een belangrijke afwateringsfunctie. Regenwater kan gemakkelijk wegvloeien tussen de tegels door en onder het tegelbed. De meeste tegeldragers zijn voorzien van een opstaande rand.

 

③ Tegeldragers plaatsen met geluiddempende functie

In sommige gevallen kan het wenselijk zijn dat de geluidsoverdracht tussen het terras en de onderliggende ruimte tijdens het belopen zoveel mogelijk wordt beperkt. Hiervoor zijn speciale dragers te koop die voorzien zijn van rubberen elementen of EVA (ethyleenvinylacetaat, een sterke soort kunststof). Eenvoudige platte bitumen of rubberen tegeldragers kunnen ook van pas komen bij het bestrijden van contactgeluid.

 

tegeldragers

 

Nadeel: dunne tegels niet combineerbaar met tegeldragers

Tegeldragers kunnen niet in combinatie met dunne tegels worden gebruikt. Deze kunnen namelijk breken bij bepaalde puntbelastingen. De minimumdikte bij het gebruik van terrastegels op tegeldragers bedraagt meestal 30mm. Deze minimumdikte is afhankelijk van de grootte en van het materiaal waarvan de tegel is gemaakt. Hoe groter de tegel, des te dikker deze moet zijn. De volgende diktes worden doorgaans aangeraden:

  • tegels van 40 x 40 cm: minimale dikte van 35 mm
  • tegels van 50 x 50 cm: minimale dikte van 45 mm
  • tegels van 60 x 60 cm: minimale dikte van 50 mm

 

Bij grote tegels is het in sommige gevallen noodzakelijk om in het midden van de tegel ook een tegeldrager te plaatsen. Dit om barsten of breken ervan te voorkomen. Het beste informeer je bij de fabrikant van de tegel of dit noodzakelijk is. Via de offertepagina kan je vrijblijvend prijsoffertes op maat aanvragen.

 

(Verstelbare) tegeldragers: prijzen

Tegeldragers van kunststof zijn in verschillende hoogtes verkrijgbaar. Ze kosten gemiddeld €2 tot €3 per stuk, exclusief BTW. Wanneer je de tegeldragers laat plaatsen door een professional, moet je natuurlijk op een meerkost rekenen.

 

tegeldragers prijs

 

Offertes voor een terras ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers