Betonklinkers op terras: info & prijzen
Betonklinkers worden vaak gebruikt als bestrating voor wegen en opritten, maar ook voor terrassen. Deze klinkers op basis van cement, zand, grind en eventuele kleurstoffen zijn erg stevig. Bovendien zijn ze in verschillende uitvoeringen te verkrijgen. Betonklinkers zijn dus méér dan monotone grijze stenen. In dit artikel lees je meer over de voor-en nadelen, prijs en mogelijkheden.
Voor- en nadelen van betonklinkers
+ Betonklinkers zijn stevig en dik. Het terras zal daarom zware belasting kunnen verdragen.
+ Deze klinkers zijn zeer voordelig qua prijs, zeker in vergelijking met andere materialen.
+ Wanneer je voor klinkers kiest, kun je het legpatroon zelf bepalen. Ga bijvoorbeeld voor een keperverband, halfsteensverband, wildverband of blokverband.
+ Klinkers van beton zijn gemakkelijk te onderhouden en bestand tegen alle weersinvloeden.
– Betonklinkers dreigen na verloop van tijd hun kleur (lichtjes) te verliezen. Dit geldt vooral voor goedkopere soorten die niet voorzien zijn van een slijtvaste laag. Gebakken klinkers blijven daarentegen wel jarenlang in prima staat.
– Indien de klinkers geen beschermende coating gekregen hebben, zijn ze ook sneller vatbaar voor groene aanslag dan kleiklinkers.
– Klinkers leggen is een intensief werk. Zo moet er onder meer ook een kantopsluiting geplaatst worden. Dit moet vermijden dat de klinkers gaan verschuiven.
Interesse in betonklinkers voor het terras?
✓ Vraag hier gratis en zonder verplichting offertes aan van erkende vakmannen.
Verschillende uitvoeringen mogelijk
De klinkers kunnen op diverse manieren worden bewerkt, waardoor er verschillende verschijningsvormen bestaan. Een overzicht:
1. Keuze uit meerdere formaten
Betonklinkers zijn er in verschillende formaten. We kunnen drie gangbare formaten onderscheiden: het kleiformaat, het waalformaat en het dikformaat. Klinkers met kleiformaat hebben een afmeting van 210 op 105 mm. Dit komt ongeveer overeen met 45 stenen per m². De klinkers met waalformaat zijn ook zo’n 200 mm lang, maar veel minder breed (50 mm). Voor één vierkante meter zijn 100 klinkers nodig. Een dikformaat is 210 x 70mm. Reken daarvoor op 70 stenen per m².
2. Al dan niet gekleurde betonklinkers
Wil je graag betonklinkers in (antraciet) grijs of zwart? Of verkies je klinkers met meer kleur? Het kan allemaal! Zowat alle kleurtinten zijn mogelijk bij betonklinkers. Ook een combinatie van kleuren geeft een leuk effect bij bepaalde legpatronen. De kleurtechniek is door de jaren heen steeds verbeterd. De kleurstoffen worden nu bijvoorbeeld door het cement vermengd, zodat de kleur langer bewaard blijft. Om de klinkers kleur- en slijtvaster te maken kunnen eveneens speciale mineralen worden verwerkt in de toplaag.
3. Waterdoorlatende klinkers beton
Verder moet je afwegen of je al dan niet voor waterdoorlatende klinkers kiest. Dergelijke klinkers voeren overvloedig regenwater af, waardoor het beton minder lang nat blijft. Zo vermijd je ook mos- en onkruidgroei beter.
Er zijn twee soorten waterdoorlaatbare klinkers: bij poreuze betonklinkers trekt het water weg door de poriën van de stenen. Het oppervlak van deze stenen sluit mooi op elkaar aan. Daarnaast zijn er waterdoorlatende verbandstenen. Deze zijn uitgerust met afstandshouders, waardoor er brede voegen tussen de klinkers ontstaan. Het water komt dan langs de voegen in de ondergrond terecht.
4. Getrommeld of niet getrommeld
De betonklinkers kunnen eventueel getrommeld worden. Dit is een proces waarbij kleine stukjes van de randen en hoeken afvlakken doordat de stenen door elkaar geschud worden. De klinkers krijgen zo een ruwere, authentiekere en oudbakken uitstraling.
Hoeveel betalen voor betonklinkers?
De totaalprijs van een terras met betonklinkers hangt af van de oppervlakte en de gekozen afwerking. Ook zal je vanzelfsprekend meer betalen wanneer je de klinkers laat plaatsen door een ervaren vakman. Toch is het sterk aanbevolen om deze klus te laten uitvoeren door een professional. Zo ben je verzekerd van een foutloos en snel resultaat.
Over het algemeen moet je uitgaan van een prijs tussen de 35 en 55 euro per m² voor de aanleg van standaard betonstenen. Hoe specialer de klinkers, hoe hoger de prijs. De prijs zal ook hoger liggen wanneer het terras veel hoeken of onregelmatige vormen heeft. Dit bemoeilijkt de plaatsing.
Betonklinkers laten leggen door een ervaren en erkend vakman? Via onze online offerteservice kan je gratis én vrijblijvend offertes op maat aanvragen bij verschillende vakmannen in de buurt. Zo kan je gemakkelijk prijzen vergelijken. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.
Hoe betonklinkers onderhouden?
Betonklinkers zijn soms bedekt met een beschermende coating. Houd hier rekening mee bij het onderhouden van de klinkers: sommige reinigingsmiddelen kunnen deze coating beschadigen. Over het algemeen vragen betonklinkers echter weinig onderhoud. Olie- en vetvlekken kan je wel best meteen verwijderen met een daarvoor bestemd product.
Mosvorming is aan te pakken met een degelijk anti-mos product. Het is sterk af te raden om de hogedrukreiniger te gebruiken! Op die manier zul je de stenen aantasten en groene aanslag juist in de hand werken.
Je kan trouwens overwegen om de klinkers te impregneren met een vloeistof die het beton beschermt tegen vuil en vocht. Het impregneermiddel zal dan diep in de klinker dringen, waardoor het terras minder kwetsbaar is.
TIP: Nadat de klinkers zijn aangelegd, kan hier en daar witte aanslag optreden. Deze kalkuitslag is een natuurlijk fenomeen waaraan je niks hoeft te doen. Na enkele regenbuien zal de aanslag spontaan weer verdwijnen.