Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Aanleggenterras.nl Inspiratie & advies voor het aanleggen van een terras.
Vergelijk meer dan 300 gespecialiseerde plaatsers online!
header image
Aanleggenterras.nl

Houten vlonder

Een terras wordt steeds vaker in hout gemaakt en daar zijn enkele goede redenen voor. In tegenstelling tot steen is hout een warm en natuurlijk materiaal dat bovendien makkelijk te bewerken is. Dankzij de import van tropisch hardhout is het bovendien ook mogelijk een onderhoudsvrije vlonder te maken met hout. Een overzicht van alle soorten hout en hun mogelijkheden:

 

Veel gebruikte houtsoorten voor vlonders

De onderhoudsvriendelijkheid, kwaliteit en duurzaamheid van een houten vlonder zal vooral bepaald worden door de gekozen houtsoort, gevolgd door de dikte en constructiewijze. Onderstaand vind je een overzicht van de meest gebruikte houtsoorten met prijs advies.

 

Tropisch hout terras

Tropisch hardhout terras

Dankzij tropisch hardhout is het perfect mogelijk een vlonder te maken die bijna geen onderhoud vergt. Het hout moet niet behandeld worden met vernis en wordt mooi grijs na verloop van tijd. Hardhout wordt voornamelijk gebruikt om stijgers mee te maken en is dus bijzonder stevig. De meest gebruikte tropische houtsoorten zijn Padouk, Ipé, Massaranduba, Afzelia, Azobe, Bilinga en Bankirai. Elke houtsoort zal anders vergrijzen en andere tekeningen vertonen. Ook de duurzaamheid zal sterk variëren. Goed vergelijken is dus de boodschap!

Prijs: 50 à 150 euro per vierkante meter
Duurzaamheid Van 20 tot meer dan 100 jaar

 

 

terras europees hout

Vlonders in Europees hout

Wanneer je een houten vlonder wenst te plaatsen dat ecologisch verantwoord is dan is Europees hout een goede keuze. Siberische Lariks, Europese Eik en Kastanje zijn allen prima geschikte houtsoorten om een duurzaam en stijlvol terras mee te maken. Europese Eik en Kastanje hebben een duurzaamheidsklasse 2 en vergrijzen net zo mooi als tropische houtsoorten. Kastanje is bovendien ook vocht- en schimmelbestendig. Wanneer je Europees hout wil kopen doe je er goed aan te controleren of het PEFC of FSC gecertifieerd is. Zo ben je zeker van een duurzame afkomst.

Prijs: 50 à 100 euro per vierkante meter
Duurzaamheid Van 15 tot 60 jaar – Duurzaamheidsklasse 2 en 3

 

 

terras hout thermowood

ThermoWood terras

ThermoWood is afkomstig van Scandinavisch dennenhout dat thermisch behandeld wordt. Door het hout te bewerken met stoom en hitte wordt het gemodificeerd tot een duurzame houtsoort die vergelijkbaar is met tropische houtsoorten. Dit alles zonder gebruik te maken van chemicaliën. ThermoWood is bovendien een pak goedkoper en ook ecologisch meer verantwoord aangezien dennenhout veel sneller groeit. Niet alleen in een houten vlonder wordt dit materiaal vaak toegepast. Ook de interieurbouw maakt dankbaar gebruik van deze innovatieve houtsoort.

Prijs: 35 à 60 euro per vierkante meter
Duurzaamheid Meer dan 20 jaar – Duurzaamheidsklasse 2

Meer informatie over ThermoWood terrassen vind je hier.

 

 

houtcomposiet terras voorbeeld

Houtcomposiet

Met houtcomposiet lijkt het net of je een houten vlonder hebt terwijl het eigenlijk gaat om een recyclage product. Houtcomposiet bestaat uit 60% houtvezels en 40% gerecycleerde plastic. Ze nemen geen water op waardoor ze niet kunnen splinteren, rotten, splijten of kromtrekken. Een composiet terras is in vele opzichten dan ook een waardig alternatief voor tropisch houtsoorten welke in dezelfde prijsklasse en duurzaamheid vallen. Met dit materiaal ben je ook zeker van dezelfde kleurtinten waar je bovendien een ruime keuze in hebt.

Prijs: 70 à 125 euro per vierkante meter
Duurzaamheid Meer dan 100 jaar

Lees hier meer over een terras in composiet hout.

 

Prijs houten vlonder

Zoals je wel gezien zal hebben zal de prijs sterk variëren naargelang de gekozen houtsoort. Bovenop de prijs per vierkante meter moet je ook nog rekenen op 10 euro per vierkante meter aan bevestigingsmateriaal. De draagconstructie zal gemiddeld 30 euro per vierkante meter kosten, afhankelijk van de gekozen methode. Voor zelfplaatsing mag je dan ook rekenen op een gemiddelde prijs van 75 euro per vierkante meter.

 

Laten plaatsen of zelf aan de slag?
Aangezien de meeste houtsoorten vrij duur zijn kan het laten plaatsen je al snel voordeliger uitkomen. Als je terras grenst aan de woning hoef je maar 6% BTW te betalen op de werkuren en het hout. Voor tropisch hardhout kan je zo al snel enkele honderden euro’s uitbesparen. Reken daarbij nog de voordeligere prijs die je schrijnwerker krijgt en het prijsverschil tussen zelfplaatsing en laten plaatsen is al snel verwaarloosbaar.

Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen aanvragen bij professionele terrasplaatsers. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

Houten terrastegels of plankenvloer?

Voor het plaatsen van een houten terras zijn er twee methoden die toegepast worden: in planken en in tegels. Deze laatste zijn voornamelijk bedoeld voor de doe-het-zelver en zijn ideaal om snel een gezellig terrasje te maken. Qua duurzaamheid en stevigheid ben je echter veel beter af met een plankenvloer. Planken zijn doorgaans dikker dan terrastegels en zijn ook veel beter beschermd tegen kromtrekken en doorbuigen.

 

Houten vlonder aanleggen

Een houten terras plaatsen is een klus die perfect zelf uit te voeren is mits de nodige kennis. De belangrijkste voorzorgsmaatregelen zijn een stabiele ondersteuning en voldoende afwatering. Verder moet men ook rekening houden met de correcte bevestigingsmethoden zodat de planken niet kunnen kromtrekken of scheuren. De bevestigingsmaterialen moeten steeds van inox gemaakt zijn zodat deze niet kunnen roesten.

 

Offertes voor een terras ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers