Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Keramisch terras

Wil je een terras met tegels laten leggen? Dan is een keramisch terras 1 van de meest interessante opties. Keramische terrastegels hebben namelijk vele voordelen ten opzichte van alternatieven als betontegels of natuursteen. Wat maakt keramische terrastegels zo’n goede keuze? Hoe verloopt de plaatsing en wat is de prijs per m²? Ontdek het hier!

Ga snel naar:
Mogelijke uitvoeringen
Keramisch terras prijs
Hoe keramisch terras leggen?
Mogelijke alternatieven
FAQ keramisch terras
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Waarom kiezen voor een keramisch terras?

Twijfel je nog tussen meerdere materialen voor je terras? Dan trekken de vele voordelen van keramische terrastegels je misschien over de streep. Je bent dan namelijk 100% zeker van…

 • Grote duurzaamheid: een keramische terrastegel heeft een harde en slijtvaste toplaag. Daardoor gaan ze erg lang mee. Wisselende weersomstandigheden hebben hier ook geen negatief effect op. Kortom, een kwalitatief keramisch terras is een investering voor het leven.
 • Vele uitvoeringen: er zijn keramische tegels voor elk terras. Ga je voor een hout- of betonlook? Welk kleur past het beste bij jouw huis en tuin? Wil je een antisliplaag? De mogelijkheden zijn zo goed als eindeloos.
 • Mos- en vuilwerend: keramiek heeft een relatief glad oppervlak. Zo kunnen mossen en algen zich moeilijk vasthechten. Bovendien zijn zulke tegels niet poreus en kan vuil niet in het materiaal dringen. Mors je dus met een barbecuesausje, olie, …? Dan zorgt dit niet voor lelijke vlekken.
 • Makkelijk te onderhouden: met een keramisch terras maak je het jezelf erg makkelijk. Deze kan je namelijk schoonmaken met water en neutrale zeep, of met de tuinslang en een borstel.
 • Kleur- en krasvast: tegels voor een keramisch terras zijn tot diep in de kern gekleurd. Ze behouden dus zeker hun kleur. Bovendien zijn ze ook niet zo gevoelig voor krassen.

Wil je graag een keramisch terras aanleggen? Vraag dan zeker naar het aanbod van meerdere plaatsers in je buurt. Zo krijg je een goed beeld van alle mogelijkheden. Start je aanvraag hier!

keramisch terras

 

Mogelijke uitvoeringen van een keramisch terras

Eén van de grote voordelen van keramische terrastegels is het brede scala aan mogelijkheden. Er bestaat namelijk een keramische terrastegel voor elk project. Maar hoe kies je? We zetten de belangrijkste keuzefactoren op een rijtje:

 

1. Welke decoratieve print?

Er zijn vele verschillende decoratieve prints voor keramische terrastegels. Ga je voor een gedetailleerde houtlook met realistische nerven? Of hou je meer van een betonlook of de uitstraling van natuursteen (graniet, basalt, lei, …)? Jij bepaalt zelf welke print het beste aansluit bij je huis en tuin.

 

2. Welke kleur?

Voor elke print heb je ook nog eens vele kleuren om uit te kiezen. Zo zijn er meerdere houttinten, verschillende beton- en natuursteenkleuren, …Bovendien zijn er ook effen tinten en keramische tegels met schakeringen en kleureffecten.

 

3. Welke afmetingen?

Ook de afmetingen van de keramische terrastegels hebben invloed op de uitstraling van je terras. De meest gangbare formaten zijn 60 x 60 cm, 80 x 80 cm, 90 x 90 cm, … Maar naast die vierkante tegels kan je ook voor een rechthoekige tegels kiezen van bv. 120 x 30 cm. En op gebied van de dikte? Een keramische buitentegel is sowieso 2 cm dik, maar er bestaan ook extra stevige tegels van 3 cm dik.

 

4. Welk reliëf?

Bij regenachtig of vochtig weer kunnen de tegels van een keramisch terras iets gladder zijn dan beton- of natuursteentegels. Wil je dat voorkomen? Dan is een ruwere oppervlaktestructuur aangeraden. Dankzij zo’n antisliplaag voorkom je eventuele valpartijen.

 

Vergelijk het aanbod van meerdere vakspecialisten!

Uiteraard kies je niet zomaar de eerste de beste keramische terrastegel. De beschikbare uitvoeringen kunnen namelijk verschillen van plaatser tot plaatser. Niet meer dan logisch dat je dus meerdere vakspecialisten vergelijkt. Zo maak je gegarandeerd de juiste keuze. Daarnaast kan je dan ook prijzen, adviezen, uitvoertermijnen, … naast elkaar leggen.

Gratis in contact komen met specialisten in tegelwerken? Goed nieuws, het enige wat je dan hoeft te doen, is het offerteformulier invullen. Ontvang vrijblijvend advies & prijzen!

 

Keramisch terras prijs

Voor een totaalprijs voor een keramisch terras moeten we de materiaal- en arbeidskosten optellen. Een keramische terrastegel kost gemiddeld 30 à 65 euro per m² (excl. btw en plaatsing). Een tegelwerker rekent dan nog een tarief van 35 à 40 euro per uur (excl. btw). Zo kom je voor het laten aanleggen van een keramisch terras uit op een totaalprijs van 80 à 145 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing).

BELANGRIJK: wil je zeker zijn van een correcte prijs voor jouw project? Leg dan de kostenposten van meerdere vakmensen naast elkaar. En vraag bij deze tegelwerkers dan zeker naar grote verschillen qua materiaal-, arbeids- of verplaatsingskosten. Ontvang vrijblijvend meerdere prijsvoorstellen!

 

terras keramisch

 

Hoe keramisch terras leggen?

Een stabiele en gedraineerde ondergrond, een correcte hellingsgraad voor de waterafvoer, de juiste voegdikte, …: een keramisch terras aanleggen vergt veel ervaring en expertise voor een mooi eindresultaat. Zelf aan de slag gaan, is daarom alleen een goed idee als je een doorgewinterde klusser bent. Een gespecialiseerde tegelwerker gaat als volgt te werk:

 

 1. Voorbereiding + grondwerken uitvoeren

  Een expert zal je toekomstige terras eerst opmeten en afbakenen met afzettouw. Daarna graaft hij het gemarkeerde gebied uit met een diepte van 15 à 20 cm. Hij plaatst ook opsluitbanden langs de randen van het stuk grond, maar wel iets dieper. Zo voorkomt hij dat de randen van je keramische terras zouden kunnen verzakken.

 2. Onderlaag correct aanbrengen

  Bij een keramisch terras is een gewoon zandbed niet genoeg. Een specialist kiest daarom voor zand in combinatie met betongranulaat en een speciale mortel. Zo creëert hij een stabiele en goed drainerende ondergrond voor je keramische terras. Hij houdt daarbij ook rekening met de hellingsgraad. Voor afwatering is een hellingshoek van 2% is ideaal.

 3. Keramische terrastegels plaatsen

  Is de onderlaag mooi glad gestreken en eventueel aangedrukt met een trilplaat? Dan is het tijd om je keramische terrastegels in de drainerende mortel te plaatsen. Daarvoor gebruikt de expert een lijmlaag. Hij laat daarbij voldoende afstand tussen de tegels, zodat ze nog kunnen uitzetten. Tijdens deze werken houdt de specialist ook het vereiste afschot goed in de gaten.

 4. Keramisch terras voegen

  In de laatste fase voegt de vakspecialist je terrastegels op en vult die de groeven verder met zand. Zo vermijdt hij dat de tegels later verschuiven en is de kans op onkruid hiertussen zo goed als nihil.

Op zoek naar een tegelwerker in je buurt? Die vind je snel en eenvoudig via onze offerteservice!

 

Mogelijke alternatieven

Naast keramische tegels zijn er uiteraard nog andere materialen om uit te kiezen voor je terras. Die hebben allemaal hun eigen specifieke eigenschappen, voor- en nadelen en prijs. Een kort overzicht:

 • Ander type terrastegel: naast keramische tegels kan je ook betontegels laten leggen. Die zijn iets budgetvriendelijker, maar ook erg stevig en duurzaam. Ga je liever voor een authentiekere uitstraling? Dan zit je goed met natuursteen. Ook hierbij is de hoeveelheid opties qua soorten, afwerkingen, … groot. Alleen valt de prijs van deze tegels wel tegen.
 • Hout: in plaats van tegels kan je ook een natuurlijk materiaal als hout kiezen. Er bestaat een houtsoort voor elk terras, elk budget en elk type woning en tuin. Hardhout (tropisch of Europees) is de meest duurzame keuze, maar ook thermowood gaat erg lang mee. Het enige nadeel in vergelijking met tegels? Regelmatig onderhoud.
 • Klinkers: afhankelijk van je budget kan je kiezen voor beton- óf kleiklinkers. Die laatste zijn prijziger, maar hebben ook een langere levensduur en blijven dus langer mooi. Hou er wel rekening mee dat de plaatsing van een terras in klinkers behoorlijk veel werk kost.
 • Kasseien: naast je oprit kan je ook je terras laten aanleggen met kasseien. Zeker als je van een landelijke, pastorale stijl houdt. Kasseien zijn dankzij hun duurzaamheid een keuze voor het leven. Bovendien worden ze elk jaar alleen maar mooier!

 

Enkele veelgestelde vragen

Een keramisch terras leggen? Een gespecialiseerde plaatser helpt je graag verder. Hieronder vind je alvast het antwoord op enkele veelgestelde vragen: • Hoe moet ik een keramisch terras reinigen?
  Dankzij het gladdere, niet-poreuze oppervlak van keramische tegels valt het onderhoud best wel mee. Je hoeft het terras alleen op tijd schoon te maken. Dat kan je doen met een tuinslang en een schuurborstel, of met een dweilbeurt met een neutrale zeep. Gebruik je een hogedrukreiniger? Hou dan wel voldoende afstand tot het steenoppervlak en gebruik geen vuilfrees.


 • Kunnen keramische terrastegels glad worden?
  Het harde oppervlak van een keramisch terras zorgt ervoor dat algen en andere soorten vuil zich moeilijker kunnen vasthechten. Het nadeel is wel dat zulke tegels bij nat weer erg glad kunnen zijn. Gelukkig kan je dat voorkomen met tegels met een ruwer, grover reliëf. Dankzij zo’n antisliplaag voorkom je valpartijen.


 • Kan ik keramiek met beton combineren?
  Zeker. Er bestaan namelijk keramische tegels met de stevigheid van beton. Hierbij gaat het om een betonnen onderlaag van 3 à 4 cm en een keramische toplaag van 1 cm. Zulke dikkere tegels zijn makkelijker te plaatsen dan klassieke keramische terrastegels.

 

 

Offertes voor een terras ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde plaatsers