Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Blauwe steen terras

Blauwe hardsteen is een van de meest gekozen natuursteen tegels voor terrassen en dat is niet toevallig. Dit steensoort wordt gekenmerkt door zijn specifieke en natuurlijke uiterlijk en zijn kleurvastheid. Daarnaast is het een duurzaam product, door zijn hardheid biedt het een bijzonder goede weerstand tegen invloeden van weer en milieu. Desondanks kost de blauwe steen een minimum aan onderhoud.

 

Soorten blauwsteen en hun uitvoeringen

Blauwe steen is verkrijgbaar in een resem van vormen, formaten en afwerkingen. De laatste jaren zijn het vooral de grote vierkante blauwsteen tegels en de kleine tegeltjes die erg in trek zijn. Wat afkomst betreft kan je kiezen uit blauwe steen van China, Vietnam, Ierland of België. Deze zijn allen geschikt voor buitengebruik maar er bestaan toch enkele grote onderlinge verschillen:

 

Belgische blauwsteen

Ierse en Belgische blauwe steen

Als je op zoek bent naar blauwsteen zoals we hem kennen van vroeger moet je kiezen voor blauwe hardsteen uit België of Ierland. Belgische blauwsteen kan je onderscheiden van de Ierse door de aanwezigheid van het aantal fossielen en witte adertjes. De Ierse blauwsteen is verkrijgbaar in bijzonder egale uitvoeringen wat hem ook duurder maakt dan de Belgische variant die afkomstig is uit Henegouwen. Aangezien beide steensoorten al vele jaren ontgonnen worden zijn ze erg schaars geworden en kiezen steeds meer mensen voor een variant uit China of Vietnam.

Ierse of Belgische blauwsteen kost al snel 100 euro per vierkante meter.

 

 

Chinese blauwe steen

Vietnamese en Chinese blauwe steen

De laatste jaren is blauwsteen uit China en Vietnam bijzonder populair geworden. De Vietnamese blauwsteen leunt het dichtst aan bij de Belgische blauwsteen maar bevat nog iets meer witte lijnen en vertoont sneller vlekken tijdens het drogen. De zogenaamde Chinese blauwe steen is iets donkerder en bevat veel kringen. Als de steen nat is zijn deze duidelijk zichtbaar en zal hij ook een bruine schijn krijgen. Qua onderhoud en levensduur gaan ze net zolang mee als de Belgische en Ierse varianten.

De prijs van Chinese of Vietnamese blauwe steen begint reeds vanaf 40 euro per vierkante meter.

 

Opgelet: Alle soorten blauwstenen zijn onderling ook nog eens verkrijgbaar in verschillende kwaliteiten. Als je de prijs en kwaliteit van verschillende verkooppunten wil vergelijken moet je zeker vragen of het om eerste keus of tweede keus gaat. De Ierse blauwe steen zal bijvoorbeeld goedkoper zijn dan de Belgische wanneer Deze ook sporen van fossielen en witte lijnen vertoont.

 

 

Een diversiteit aan patronen

Blauwe hardsteen spreekt altijd tot de verbeelding en geeft een authentiek en warm karakter aan uw terras. Net zoals andere terrastegels kan blauwe steen in verschillende patronen gelegd worden. Hierdoor kan je je terras zo uniek en persoonlijk maken als je zelf wilt. Voorbeelden van patronen die kunnen worden gebruikt zijn: cirkels, een diagonaal verband en diagonaal naast elkaar.

Daarnaast kan je de blauwe hardsteen ook combineren met andere materialen zoals hout, klinkers of kasseien. Door zijn natuurlijke kleuren voegt blauwe hardsteen altijd warmte toe aan je terras wat je niet zo snel kan verkrijgen met keramische terrastegels.

 

 

Afwerking van blauwe hardsteen

Blauwe steen is verkrijgbaar in verschillende soorten afwerkingen, zoals ruw en onregelmatig, tot bewerkt en fijn tot glad en rijkelijk bewerkt. Blauwe hardsteen kan hierdoor op iedere manier die u wenst worden ingepast in de stijl terras u wilt nastreven.
Daarnaast heeft u de keuze in de afmetingen van de stenen. Wens je keurig gezaagde rechthoeken, of ga je liever voor een rustiek landschap door “gebroken” blauwe steen te gebruiken?

 

 

Onderhoud terras in blauwe steen

Veel vlekken, zoals vetvlekken die zijn ontstaan (bijvoorbeeld na een barbecue) worden doorgaans weggespoeld door de regen. Is het terras overdekt, of verdwijnen de vlekken niet na een flinke regenbui, dan kan je zelf water met ammoniak mengen en over de grond gieten om deze vervolgens met een borstel te schrobben. Er bestaan ook speciale producten die specifiek verkocht worden voor het onderhouden van een blauwsteen terras. Om zeker te zijn dat je geen ongewenst effect krijgt doe je er goed aan de producten eerst uit te testen op een klein stukje.

Qua onderhoud is het aan te raden om tijdens de herfst en de lente de blauwe steen in te smeren met een natuurlijke zeep zonder deze af te spoelen. Het kan gebeuren dat er na een periode kleine zwarte vlekken verschijnen op de tegels en kleine schilferingen van de stenen loskomen. Dit is een fenomeen dat hoort bij het steensoort en heeft geen effect op de duurzaamheid.

 

 

Prijs blauwe hardsteen terras

Zoals je ondertussen wel al gemerkt zal hebben zijn er diverse factoren die de prijs zullen bepalen. Niet alleen is er een groot prijsverschil naargelang de afkomst, ook het formaat zal een grote invloed hebben. Hoe groter de tegels, hoe hoger de prijs. Voor een Chinese of Vietnamese blauwe steen terras mag je rekenen op een prijs van om en bij de 70 euro per vierkante meter, geplaatst. Voor de Belgische of Ierse variant mag je al snel rekenen op 125 à 150 euro per vierkante meter. Aangezien elk project andere eisen stelt doe je er goed aan enkele offertes op maat aan te vragen.

Wil je een offerte op maat aanvragen voor een terras in blauwe steen? Klik hier voor meer informatie.

 

 

Zelf blauwsteen leggen

Het is perfect mogelijk je blauwe steen terras zelf aan te leggen. Belangrijk hierbij is een stevige fundering van gestabiliseerd zand. Voor de afwerking kan je menggranulaat of gewassen zand gebruiken. De tegels liggen best in gestabiliseerd metselzand (een mengsel van één deel cement en vijf tot zes delen zand). Beter is nog om bovenop dit mengsel een laag dunne specie aan te brengen en daar de tegels in te leggen.

 

Offertes voor tegelwerken ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde tegelzetter en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van je tegelwerken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde tegelzetters