Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Getrommelde klinkers: voordelen & mogelijkheden

Authentieke gebakken klinkers, zoals die vroeger zo vaak te zien waren in het straatbeeld, worden steeds schaarser en bijgevolg duurder. Tegenwoordig bestaat er echter een uitstekend alternatief: getrommelde klinkers. Deze imiteren de nostalgische uitstraling van echte gebakken klinkers. Ontdek er alles over in dit artikel!

Een terras laten aanleggen met getrommelde klinkers? Ontvang gratis offertes.

 

getrommelde klinkers Voordelen getrommelde klinkers?

Getrommelde klinkers hebben een verouderingsbehandeling in een trommel gekregen, waardoor ze een authentieker uitzicht verkregen hebben. De stenen worden letterlijk dooreen geschud in een ronddraaiende trommel. Gevolg is dat de randen en hoeken van de klinkers tegen elkaar botsen en op die manier afvlakken en ruwer worden.

Deze klinkers zijn dus ideaal wanneer je een terras (of oprit) wil aanleggen met een rustieke look. Door de ietwat onregelmatige vorm van de klinkers, zullen de voegen tussen de stenen ook minder strak zijn. Ook kunnen er kleurverschillen zijn tussen de klinkers, wat een origineel en karakteristiek geheel creëert.

Belangrijk om weten is dat getrommelde klinkers het voordeel hebben dat ze sneller opdrogen. Bovendien zijn ze zeer robuust en ook iets beter bestand tegen allerlei soorten vuil, zoals kalkaanslag en mosgroei. Hoewel de klinkers een authentieke uitstraling hebben, passen ze ook mooi bij modernere architectuur.

 

Alle mogelijkheden op een rijtje

Eens je beslist hebt getrommelde klinkers te plaatsen, zijn er nog enkele andere knopen die je moet doorhakken. Uit welk materiaal moeten de klinkers bestaan? Hoe groot moeten ze zijn en op welke manier moeten ze geplaatst worden? We bespreken de mogelijkheden.

 

1. Diverse legverbanden

Je kan de getrommelde klinkers op een heleboel manieren presenteren. Het legverband dat je kiest, bepaalt in grote mate het uitzicht van je terras. Hieronder vind je alvast een overzicht van enkele populaire legverbanden:

– Wildverband: Klinkers met verschillende formaten worden hierbij gecombineerd en in een volgorde naar keuze gemetseld.

– Halfsteensverband: de stenen verspringen per rij telkens een halve steen. De plaatsing van de klinkers kan op deze manier snel gebeuren.

– Elleboogverband: bij dit legverband wordt de kopse kant (korte kant) van de klinkers telkens tegen het uiteinde van de zijkant van een andere klinker geplaatst. Op die manier ontstaan rechte hoeken.

– Keperverband: dit is een variant op het elleboogverband. De stenen liggen weliswaar in een hoek van 45 graden (V-vorm) ten opzichte van de as van de weg of tuin.

– Blokverband: Hou je van een strak patroon, dan is een blokverband wellicht een goede keuze. Hierbij worden vierkanten gevormd die, afhankelijk van de grootte van de klinkers, uit twee of vier stuks bestaan. De blokken kan men recht, diagonaal of verspringend plaatsen. Dit legverband komt extra goed tot zijn recht bij goed omlijnde vierkante of rechthoekige terrassen.

 

2. Trommelstenen in een formaat naar keuze

Getrommelde stenen zijn er in diverse formaten; zo is er voor elk wat wils. Bekende formaten zijn het waalformaat (21x10x5 cm, goed voor ongeveer 100 klinkers per m²), vierkante klinkers (bv. 15×15 cm) en het dikformaat (21x7x6). Het dikformaat is doorgaans iets steviger en wordt meestal voor grotere oppervlaktes toegepast.

 

3. Klinkers getrommeld: beton of klei

Het is belangrijk om niet over één nacht ijs te gaan wat betreft de materiaalkeuze. Je kan opteren voor getrommelde kleiklinkers of betonnen klinkers. Welke soort je best kiest, hangt af van je persoonlijke voorkeuren en budget. Klinkers in beton zijn bijvoorbeeld iets goedkoper dan keramische kleiklinkers, maar ook wel wat poreuzer. Kleinklinkers zijn eveneens kleurvaster en in een breed kleurengamma beschikbaar. In dit artikel lees je meer over de verschillende klinkermaterialen.

 

getrommelde klinkers

 

Prijs getrommelde klinkers

Door hun specifieke behandeling, zijn getrommelde klinkers over het algemeen iets duurder dan niet-getrommelde klinkers. Het exacte prijskaartje van getrommelde klinkers hangt wel van een heleboel factoren af. Denk bijvoorbeeld maar aan de oppervlakte van het terras, de plaatsingskosten en de materiaalkeuze. Het aanbod klinkers is immers zeer divers.

Globaal gerekend mag je uitgaan van een totaalprijs tussen de 35 en 100 euro per vierkante meter, inclusief BTW, plaatsing, enzovoort. De materiaalkosten bedragen zo’n 15 à 35 euro per m².  Het is weliswaar aan te raden het terras niet zelf te plaatsen. Door beroep te doen op een vakman ben je zeker van een vlot en kwalitatief eindresultaat.

 

Offertes voor een terras ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers