Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Hoe terrastegels plaatsen

Ben je van plan zelf terrastegels te plaatsen? In dit artikel bespreken we de meest gebruikte werkwijzen om terrastegels te leggen en geven we je ook enkele tips voor een perfect resultaat. Om zeker te zijn dat deze werkwijze ook geschikt is voor de tegels die jij wil doe je er goed aan dit ook nog even na te vragen bij je verkooppunt.

Wil je terrastegels laten plaatsen door een vakman? Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij professionals. Klik hier voor meer informatie.

 

Terrastegels opmeten en kopen

Het is natuurlijk belangrijk dat je eerst nagaat hoe jij vindt dat het er moet komen uit te zien. Welk materiaal wil je gaan gebruiken? Bij de bouwmarkten of tuincentra kun je vaak een goed advies ontvangen over welk materiaal het meest duurzaam is. Terrastegels kun je het beste in één keer bestellen, om zo kleurverschillen te voorkomen. Haal ze pas uit de verpakking wanneer je ze nodig hebt. Maar voordat je materiaal gaat kopen, is het belangrijk dat je de maten van je tuin weet.Je kan alles opmeten en vervolgens een plattegrond op schaal maken. Je tekent hier het terras in dat je graag wilt hebben. Met latjes kun je de contouren van je nieuw aan te leggen terras uitzetten. Het deel dat je wilt bestraten moet je ongeveer 15 tot 25 centimeter uitgraven.

 

De fundering maken en uitrekenen

Wanneer je een terras gaat plaatsen wil je natuurlijk dat het stabiel is. Dat kun je doen door een fundering te maken op basis van zand. Je kunt daarvoor het beste zuiver gewassen rivierzand gebruiken met ruwe korrel. Door zand te mengen met cement krijg je stabilisé. Je hebt minimaal een laag van 10 centimeter stabilisé nodig om er zorg voor te dragen dat je terrastegels niet gaat verzakken. Wanneer je dat gedaan hebt kun je de ondergrond stevig aandrukken met een plank. Zorg voor een zo egaal mogelijke ondergrond, maar wel zo dat de fundering geleidelijk afloopt naar een zijkant. Daarmee voorkom je dat er regenplassen blijven liggen. Eventuele kuilen kunnen opgevuld worden met gebroken steenslag. De terrastegels plaatsen zal vervolgens gebeuren met een rubberen hamer rechtstreeks op de stabilisé. Je moet er wel voor zorgen dat alles waterpas loopt.

 

De straatlaag van de terrastegels plaatsen

Een straatlaag moet aangelegd worden met dezelfde verhouding als de chape. De straatlaag moet overal even dik zijn en een minimale dikte hebben van 3 centimeter. Wanneer je dat gedaan hebt kun je zowel rechts als links twee terrastegels plaatsen en daar een touw tussen spannen. Dit moet evenwijdig zijn met de gevel. Het verval moet 2 centimeter weg zijn van de gevel. Wanneer het verval mogelijk is kunnen de tegels op split geplaatst worden. Rei af op 5 centimeter. Wanneer het niet mogelijk is, dan moet je de laag stabilisé verwijderen en opnieuw vullen. Begin altijd eerst met de kantafsluiting bij het leggen van de terrastegels.

 

hoe terrastegels plaatsen

De fundering en de tegels kunnen dan niet meer schuiven. Om de afstand nauwkeurig te bepalen, kun je de eerste rij tegels het beste tussen de kanten leggen. Zorg voor een minimale afstand van 3 millimeter tussen de terrastegels. Je kunt een rubberen hamer gebruiken voor het plaatsen van de tegels. Gebruik alleen tegeldragers wanneer de tegels meer dan 60 x 60 centimeter groot zijn.

 

Afwerking van het terras

Nadat je klaar bent met de terrastegels plaatsen, ga dan met de bezem nogmaals over de terrastegels heen en zorg dat er voldoende zand tussen de terrastegels valt. Dit moet minimaal een week blijven liggen, zodat het zand goed tussen de kieren intrekt en de chape kan uitdrogen. Je kunt er ook voor kiezen om het terras te besproeien. Het zand loopt dan sneller tussen de kieren. Wanneer je wilt voorkomen dat er onkruid of ander groen tussen je terrastegels gaat groeien, dan kun je ook nog een worteldoek aanbrengen, voordat je een zandlaag gaat maken. Daarmee zorg je voor een fris en net uiterlijk van je terras. Zo ziet je tuin er weer snel tip-top uit!

 

Offertes voor tegelwerken ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde tegelzetter en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van je tegelwerken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde tegelzetters