Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Kasseien

Kasseien worden al eeuwenlang gebruikt als bestrating voor terrassen, opritten en wegen. Zeker in België en Noord-Frankrijk zijn ze nog steeds erg populair. De reden dat ze vaak gebruikt worden voor het terras is simpel: met een terras in kasseien ben je zeker van een authentieke uitstraling en hoef je je geen zorgen te maken over het onderhoud.

 

Soorten kasseien en uitvoeringen

Kasseien kun je zowel nieuw kopen als gebruikt. De gebruikte soorten zijn dankzij hun populariteit echter steeds minder voorhanden. Dat geldt voornamelijk voor kasseien van Belgisch porfier. Nieuwe stenen kunnen echter mechanisch verouderd worden waardoor ze het uitzicht van Belgisch porfier krijgen. Bekende steensoorten voor kasseien zijn:

 

Belgisch porfier
Dit is een van de meest gebruikte soorten en heeft een overwegend blauwgroene of blauwgrijze kleur. Porfier is afkomstig uit de groeve van Quenast. Sinds 1970 is men hier gestopt met het produceren van kasseien waardoor kasseien in Belgisch porfier enkel nog op de tweedehandsmarkt verkrijgbaar zijn.

 

Belgisch Gres
Dit is een zandsteensoort en is minder hard dan Porfier. Deze soort slijt in de loop der tijd mooi vlak af. Belgisch gres is voornamelijk grijs-beige van kleur.

 

Zweeds graniet
Deze steensoort heeft een grijs-roze tint en omdat het ijzererts bevat, glinstert deze steen in sommige gevallen in het zonlicht.

 

Kandla kasseien
Kandla is een Indische zandsteen die verkrijgbaar is in grijze en bruine tinten. Bij de grijze stenen kan na het leggen tijdelijk enige roestvorming ontstaan. Dit heeft te maken met het hoge ijzergehalte in de steen.

 

 

Vormen en uitvoeringen

Niet alleen het type gesteente maar ook de vorm en het formaat zullen het uiteindelijke resultaat van je terras sterk beïnvloeden. Algemeen kan je kiezen uit drie verschillende uitvoeringen:

 

terras kasseien

 

1. Platines

Platines zijn platte kasseien. Ze worden doorgaans in grote vlakken en verschillende patronen gelegd. Bekende platines zijn de bruine en grijze Kandla. Deze zijn hand gekapt en leverbaar in vierkante of langwerpige vorm. Daaarnaast zijn ook de Platines van basalt zeer populair. Deze zijn bijzonder hard en enkel in het zwart verkrijgbaar.

 

Mozaiek kasseien

 

2. Mozaïek kasseien

Dit zijn kleine kasseitjes met afmetingen tussen de 7×7 cm. en 9×9 cm. Ze worden vaak in allerlei cirkelvormige patronen gelegd zoals te zien is op bovenstaande foto. Kleine kasseien komen heel intiem over en zijn ideaal om toe te passen bij het aanleggen van een terras.

 

boerenkasseien

 

3. Boeren kasseien

Boeren kasseien bestaat uit een mix van meerdere soorten kasseien. De stenen worden vaak in wildverband gelegd, maar cirkelpatronen met boeren kasseien zie je ook vaak terug. De voegen zijn doorgaans dikker bij dit type kasseien.

 

 

Hoe worden kasseien gelegd voor een terras?

Als fundering wordt een losse laag gestabiliseerd zand gebruikt die gemiddeld acht centimeter dik is. De kasseien worden in een kuiltje in het zand geplaatst en met een rubber hamer in het zandbed geklopt. Na het plaatsen van de stenen worden ze ‘ingepapt’ met een dun mengsel van cement en zand dat over de stenen wordt uitgegoten. Met behulp van een trekker verdeelt men de specie goed en vult men de voegen. Het steenbed wordt naderhand afgespoeld met veel water waarna men zand op het oppervlak strooit. Hiermee worden de stenen schoon geschuurd en worden de laatste cementresten verwijderd. De kasseien mogen pas na een droogtijd van acht dagen volledig worden belast. Voor de opbouwhoogte van een terras in kasseien moet je dus minimaal 15 centimeter voorzien.

 

Voordelen terras in kasseien

• De stenen worden alleen maar mooier naarmate ze ouder worden.
• Kasseien zijn zeer sterk en gaan een leven lang mee.
• Eventuele beschadigingen in het terras kunnen eenvoudig hersteld worden.

 

Nadelen terras in kasseien

• Sommige soorten kasseien kunnen glad worden bij regenval.
• Het lopen op kasseien ervaren sommige mensen als onprettig.
• Een kantopsluiting is bij het leggen noodzakelijk.

 

 

Prijs van een terras in kasseien

Een kasseien terras is vrij duur ten opzichte van andere materialen. Dit komt door de hoge kostprijs van de kasseien en de zware arbeidskosten. Voor de kasseien zelf moet je op een prijs rekenen tussen de 20 en 40 euro per vierkante meter. De plaatsing kost tussen de 25 euro en 40 euro per vierkante meter.

Wil je een terras in kasseien laten aanleggen door een vakman? Via onze gratis en vrijblijvende offertedienst kan je makkelijk prijzen vergelijken. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

 

Schoonmaken van kasseien

Een terras in kasseien kun je het beste regelmatig vegen met een bezem. Nat reinigen met warm water en een scheut natuurzeep gaat meestal prima. Is er sprake van vlekken of andere verontreinigingen? Kijk dan uit met agressieve schoonmaakmiddelen. Je kunt eventueel een verdunde oplossing maken (1 op 10) en dan uitproberen op een klein stukje ondergrond. Mocht het niet werken, maak de oplossing dan iedere keer iets sterker en probeer deze uit. Op deze wijze voorkom je schade aan het oppervlak van de kasseien. Vooral de wat ‘zachtere’ soorten kasseien van zandsteen kunnen gevoelig zijn voor zure schoonmaakmiddelen.

 

Onderhoud terras kasseien

 

Offertes voor een terras ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers