Houten vlonder schoonmaken

Een houten vlonder kan erg glad worden door mossen, algen en ander vuil. Om de mooie, warme uitstraling van een terras uit hout te behouden zal een regelmatige schoonmaakbeurt nodig zijn. Een houten vlonder schoonmaken kan op verschillende manieren en er bestaan ook heel wat reinigingsproducten speciaal voor terrassen uit hout.

 

 

gereinigd terrasBasisonderhoud terras uit hout

Om de warme uitstraling van je houten vlonder te behouden kan je enkele eenvoudige dingen doen. Een eerste klus is het tijdig verwijderen van bladeren. Vochtige bladeren kunnen van het terras namelijk een voedingsbodem voor mossen en algen maken. Dit is niet alleen slecht uit esthetisch perspectief, maar de mossen en algen maken het terras ook erg glibberig, wat natuurlijk erg gevaarlijk kan zijn.

Bij de plaatsing van het terras kan je er ook aan denken om een onkruidwerend doek onder de houten planken te plaatsen. Op die manier zal er geen onkruid tussen de planken gaan groeien. Je kan ook regelmatig het hout beitsen of oliën om het een goede bescherming tegen de weersomstandigheden te bieden.

 

onderhoud houten vlonderProducten voor schoonmaak houten vlonder

Voor de reiniging van een houten vlonder bestaan er heel wat verschillende mogelijkheden. Je kan het terras bijvoorbeeld schrobben met een mengsel van groene zeep en water (en eventueel wat schoonmaaksoda), of met een sopje van een vierde bleekwater en drie vierden water. Ook water aangelengd met azijn kan een groot verschil maken. Bovendien zijn er tegenwoordig veel producten te koop die speciaal voor de schoonmaak van houten vlonders ontwikkeld zijn. Als je voor zo’n product kiest, raadpleeg je best de gebruiksaanwijzing.

Welke schoonmaakmethode je ook kiest, het is aangeraden om ze eerst eens uit te testen op een klein, onopvallend deel van het terras. Dit is om te controleren of het schoonmaakproduct wel het gewenste effect heeft.

 

 

Houten vlonder schoonmaken met hogedrukreiniger?

Een veelgestelde vraag is of je je terras uit hout kan schoonmaken met de hogedrukreiniger. Een houten vlonder schoonmaken met de hogedrukreiniger kan, maar het wordt door sommigen afgeraden omdat je hiermee het terrasoppervlak kan beschadigen.

Als je toch beslist om de hogedrukreiniger te gebruiken voor de schoonmaak van je terras, moet je zeker op enkele zaken letten. Zo moet je zeker voldoende afstand houden van het terrasoppervlak en een niet te hoge druk gebruiken, anders zal de houtstructuur beschadigd worden. Hierdoor kunnen algen en mossen zich beter hechten, en dat wil je natuurlijk vermijden.

Voor een correcte onderhoudsbeurt van je terras kan je steeds een professioneel schoonmaakbedrijf inschakelen. Daar zijn ze op de hoogte van de gepaste schoonmaaktechnieken en -producten voor elke houtsoort. Op die manier ben je zeker van een optimaal resultaat van de schoonmaakbeurt.

 

houten vlonder schoonmaken

 

Houten vlonder schoonmaken prijs

Een houten vlonder laten schoonmaken door een professional is niet echt duur. Je betaalt zo’n 3,50 à 4 euro per vierkante meter, al hanteren sommige bedrijven wel een minimumtarief als het om een kleine terrasoppervlakte gaat. Je kan er ook voor kiezen om een algendodend middel te laten aanbrengen op de houten planken. Dit kan wel extra kosten met zich meebrengen.

 

 

Tip: Vakmannen vergelijken loont!

Wil je een nieuw terras laten plaatsen, de tuin laten aanleggen of een nieuwe bestrating plaatsen? Dan kan je gebruik maken van onze online offerteservice om vrijblijvend offertes aan te vragen bij gespecialiseerde vakmannen uit jouw regio.

 

⇒ Klik hier om je offerteaanvraag te starten.