Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Aanleggenterras.nl Inspiratie & advies voor het aanleggen van een terras.
Vergelijk meer dan 300 gespecialiseerde plaatsers online!
header image
Aanleggenterras.nl

Houten vlonder schoonmaken

Een houten vlonder kan erg glad worden door mossen, algen en ander vuil. Om de mooie, warme uitstraling van een terras uit hout te behouden, is een regelmatige reinigingsbeurt nodig. Een houten vlonder schoonmaken kan op verschillende manieren en met verschillende reinigingsproducten. Alle info over de verschillende reinigingsmethodes en enkele preventieve tips ontdek je hier.

Ga snel naar: 
Reinigingsmethodes
Zelf reinigen of laten reinigen?
Hoe vervuiling voorkomen?
Offertes aanvragen

 

Vervuiling is niet hetzelfde als vergrijzing

Hout is een natuurlijk materiaal dat verandert onder invloed van het weer en het gebruik. Belangrijk is om het verschil te kennen tussen een houten terras dat vergrijsd is en een houten terras dat vervuild is:

 

Vergrijzing houten terras

houten vlonder onderhouden

Wat is het? Natuurlijk verschijnsel door blootstelling aan de UV-stralen van de zon.
Wat is het gevolg? Het veroorzaakt enkel een kleurverandering, maar heeft geen invloed op de eigenschappen en kwaliteit van het hout.
Behandeling? Er bestaan speciale producten om een gelijkmatige vergrijzing te bevorderen. Wil je de vergrijzing liever voorkomen? Kies dan voor een behandeling met een ‘ontgrijzer’ om de oorspronkelijke kleur van het hout terug te krijgen (werkt tijdelijk) of kies reeds bij de plaatsing voor een afwerkingsproduct dat de oorspronkelijke kleur van het hout behoudt (werkt tijdelijk).

 

Vervuiling houten terras

houten vlonder reinigen

Wat is het? Vervuiling van de vlonder als gevolg van algen, mossen, vuil, …
Wat is het gevolg? De vlonder wordt glibberig, ziet er vuil uit én er kan verkleuring ontstaan (groen/zwart). Dit kan het hout op termijn wél aantasten.
Behandeling? Het is aangeraden om een houten terras 1 à 2 keer per jaar te reinigen. Dat kan op verschillende manieren:

 

Methodes en producten om een houten vlonder te reinigen

Voor de schoonmaak van een houten vlonder bestaan er heel wat verschillende mogelijkheden. Een overzicht van de technieken en hun voor- en nadelen:

 

1. Met een hogedrukreiniger / terrasreiniger

Een veelgestelde vraag is of je je vlonder uit hout kan reinigen met de hogedrukreiniger. Een houten vlonder reinigen met de hogedrukreiniger kan en is een snelle en milieuvriendelijk manier om vuil te verwijderen. Toch wordt het door sommigen afgeraden omdat je hiermee het terrasoppervlak kan beschadigen.

Als je toch beslist om de hogedrukreiniger te gebruiken voor de schoonmaak van je houten vlonder, moet je zeker op enkele zaken letten. Zo moet je zeker voldoende afstand houden van het terrasoppervlak en een niet te hoge druk gebruiken. Anders wordt de houtstructuur beschadigd. Daardoor kunnen algen en mossen zich beter hechten, en dat wil je natuurlijk vermijden.

houten vlonder schoonmaken

Om helemaal zeker te zijn van een correcte aanpak, koop je best een hogedrukreiniger met bijhorende terrasreiniger. Een ruim aanbod vind je in de webshop.

 

2. Met bleekwater

Je houten terras schoonmaken met een sopje van 1/4 bleekwater, javel of chloor met 3/4 water werkt, maar is schadelijk voor het milieu en de planten die zich in de directe omgeving van de vlonder bevinden. Bovendien zal de kleur van het terras verbleken. Wees slim en kies voor een milieuvriendelijker alternatief.

 

3. Met groene zeep en soda

Je houten vlonder kuisen met een mengsel van groene zeep en water (en eventueel wat schoonmaaksoda) is al heel wat milieuvriendelijker. Het bestaat uit natuurlijke ingrediënten die niet schadelijk zijn voor jouw planten en bloemen.

Hoe doe je het? Los 10 eetlepels groene zeep (of 5 eetlepels groene zeep en 5 eetlepels soda) op in 10 liter warm water. Verdeel het mengsel over het terras en begin te schrobben met een harde niet-metalen borstel. Laat even intrekken en spoel achteraf grondig schoon met water. Let op, deze methode is wel minder efficiënt dan kant-en-klare reinigingsproducten voor het terras.

 

4. Met schoonmaakazijn

Een houten vlonder kuisen met schoonmaakazijn is een andere populaire methode. Door het zuur worden algen en mossen namelijk snel gedood.

Hoe doe je het? Verdun de azijn met water (1 liter water voor 1 liter azijn) en breng het aan op je vlonder in hout. Laat intrekken (doorgaans enkele dagen) en schrob de aanslag weg met een harde niet-metalen borstel. Even afspoelen en je terras ziet er weer proper uit. Schoonmaakazijn is te verkrijgen in de webshop.

 

5. Met speciaal schoonmaakmiddel

Er zijn tegenwoordig ook veel producten te koop die speciaal voor de reiniging van houten vlonders ontwikkeld zijn. Ze zijn heel doeltreffend en makkelijk in gebruik. Bovendien ben je er zeker van een geschikt reinigingsproduct dat het hout niet aantast. TIP: als je voor zo’n product kiest, raadpleeg je best de gebruiksaanwijzing. Bekijk het aanbod schoonmaakproducten in de webshop.

 

TIP: test de reinigingsmethode vooraf op een klein stukje

Welke reinigingsmethode je ook kiest, het is aangeraden om deze eerst eens uit te testen op een klein, onopvallend deel van het terras of op een houtstaal van dezelfde houtsoort. Zo kan je controleren of het reinigingsproduct wel het gewenste effect heeft.

 

 

Houten vlonder zelf reinigen of laten reinigen?

Voor een correcte onderhoudsbeurt van je vlonder kan je steeds een professioneel schoonmaakbedrijf inschakelen. Daar zijn ze op de hoogte van de gepaste reinigingstechnieken en -producten voor elke houtsoort. Op die manier ben je zeker van een optimaal resultaat van de schoonmaakbeurt.

houten vlonder kuisen

Een houten vlonder laten schoonmaken door een professional is bovendien niet echt duur. Door hun professionele apparatuur gaan de reinigers een stuk sneller en efficiënter te werk. Dat ze reinigingsproducten in grote hoeveelheden aankopen, speelt ook in het voordeel van de klant. Zo zie je dat de prijs best meevalt. Zeker als je het vergelijkt met je eigen uren en werkmateriaal dat je eraan besteedt als je zelf aan de slag gaat.

Wil je een professionele reinigingsfirma inschakelen voor de reiniging van je houten terras? Vergelijk dan vrijblijvend offertes van verschillende schoonmaakbedrijven actief in jouw regio via de offertepagina.

 

5 TIPS om vervuiling van je vlonder in hout te voorkomen

Een reiniging van je houten terras is geen blijvende oplossing en moet je na verloop van tijd herhalen (ong. 1 à 2 keer per jaar). Om de warme uitstraling van je houten terras te behouden en vervuiling zo veel mogelijk te voorkomen, kan je wel enkele eenvoudige dingen doen:

 

 1. Hou bij de plaatsing al met enkele zaken rekening

  Kies voor een houtsoort met gesloten nerf (bvb. padoek, ipé, …) en vlakke structuur. Zo kunnen vuil en water moeilijker ophopen. Plaats ook een onkruidwerend doek onder de houten planken zodat er minder snel onkruid tussen groeit. Let bij de aanleg van je vlonder in hout ook op de afwatering. Laat het wat schuin aflopen. Zo kan regenwater beter en sneller afvloeien waardoor mossen en algen geen kans maken.

  TIP: laat de aanleg van je terras over aan een gespecialiseerde plaatser. Deze weet precies waarmee hij rekening moet houden. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat.

 2. Verwijder bladeren tijdig

  Een eerste klus is het tijdig verwijderen van bladeren. Vochtige bladeren kunnen van het terras namelijk een voedingsbodem voor mossen en algen maken. Dit is niet alleen slecht uit esthetisch perspectief, maar de mossen en algen maken het terras ook erg glibberig, wat natuurlijk erg gevaarlijk kan zijn.

 3. Zorg voor voldoende ventilatie

  Meubels of voorwerpen die rechtstreeks op het houten terras staan (bvb. bloempotten) vormen een schaduwzone en zorgen voor vochtigere plekken waar algen en mossen zich sneller ontwikkelen. Zorg daarom voor voldoende ventilatie door voorwerpen op een verhoogje te plaatsen.

 4. Breng een beschermingslaag aan

  Door je vlonder te behandelen met een speciale houtolie of beits, bescherm je het beter tegen weersinvloeden en vuil.

 5. Gebruik een kwalitatief reinigingsproduct

  Voor een kwalitatief reinigingsproduct betaal je wat meer, maar je bent wel verzekerd van een correcte aanpak en mooi en langdurig resultaat. Bekijk alle producten in de webshop.

 

 

Offertes voor terrasreiniging ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde terrasreiniger en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde terrasreinigers