Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Dakterras vergunning 2024

Als je een plat dak hebt, kan je daar in sommige gevallen prima een dakterras of daktuin van maken. Zo profiteer je van extra ruimte en kan je bij mooi weer lekker van de buitenlucht genieten. Maar is zo’n dakterras vergunningsvrij? Toch niet, voor een dakterras is een vergunning altijd vereist. Of je zo’n omgevingsvergunning krijgt, hangt af van een aantal voorwaarden. Je leest er hier meer over!

Ga snel naar:
Wanneer kan je een vergunning krijgen?
Dakterras vs. plat dak
Materialen en afwerking dakterras
Enkele veelgestelde vragen
Vergelijk offertes voor dakterrassen

 

Mag je zomaar een dakterras maken?

De regels voor een dakterras zijn helder: je hebt altijd een vergunning voor je dakterras nodig. Voordat je een vergunning toegekend krijgt, zal je aan een aantal voorwaarden moeten voldoen. Pas wanneer je vergunning in orde is, kan je dakterras laten maken. Let op: het is wel essentieel dat je plat dak voldoende draagkracht heeft voor zo’n dakterras. Daarom werk je best samen met een architect of een stabiliteitsingenieur.

BELANGRIJK: om er zeker van te zijn dat jouw project voldoet aan de wetgeving, laat je je best eerst adviseren door een specialist in dakterrassen. Zo vraag jij met een gerust hart een vergunning aan. Vind een specialist in je regio.

bijgebouw op dakterras

 

Voorwaarden: wanneer kan je een dakterras vergunning te krijgen?

Een vergunning voor een dakterras krijg je niet zomaar; er zijn een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen om zo’n vergunning te kunnen krijgen. Een kort overzicht:

 • Niet binnen 2 meter van de erfgrens: staat je dakterras verder dan 2 meter van de erfgrens? Dan is de kans groot dat je een vergunning voor je dakterras krijgt van je gemeente. Let op: valt je dakterras wel binnen die 2 meter? Ook dan kan je nog een vergunning krijgen, maar heb je eerst de toestemming van je buren nodig. Betrek je buren dus zeker bij je plannen voor je dakterras.
 • Geen beschermd stadszicht: maakt je huis of appartement deel uit van een beschermd stadszicht of monument? Dan zal je gemeente je geen dakterras vergunning verlenen.
 • Burenrecht: als buur heb je bepaalde rechten, onder meer het recht op privacy. Overleg je niet met je buren en heb je achteraf hun goedkeuring nodig? Dan kan je voor problemen komen te staan, zeker als je dakterras binnen 2 meter van de erfgrens valt. Leg dus zeker een overeenkomst vast met je buren die je kan tonen aan je gemeente.
 • Toestemming van je VvE: gaat het om een appartement? Dan moet je de toestemming krijgen van je Vereniging van Eigenaren (VvE) om een dakterras te mogen plaatsen. Is dat niet het geval? Dan kan je geen dakterras maken, ook heb je wel een dakterras vergunning van je gemeente.
 • Welstandseisen: via de welstandseisen controleert je gemeente of de stijl van je dakterras niet te veel afwijkt van de rest van de buurt. Het gaat o.a. om dakterras regels over kleuren, materialen, … Die voorwaarden kunnen verschillen van gemeente tot gemeente. Vraag hier dus zeker op voorhand naar bij jouw gemeente.

Twijfel je of dak voldoet aan de voorwaarden om een dakterras te maken? Een vakman vertelt je graag meer over de regels voor een dakterras. Zo kom je achteraf niet voor onaangename verrassingen te staan. Kom in contact met een specialist in jouw buurt.

 

vergunning voor dakterras

Waarin verschilt een dakterras van een plat dak?

Wettelijk gezien valt een dakterras van een plat dak te onderscheiden door de manier waarop het toegankelijk is. Een plat dak is doorgaans alleen te bereiken met een ladder. Van een dakterras is sprake als het terras toegankelijk is via een toegangsdeur of een schuifraam.

Een ander verschil tussen een plat dak en een dakterras is het gebruik van materialen. Zo zijn dakterrassen meestal voorzien van een hout- of tegelvloer en is het dak omheind met een balustrade of muurtje. Platte daken zijn in de regel alleen afgewerkt met een dakbedekking.

Dakterras maken op plat dak? Vergelijk prijzen en adviezen van meerdere vakmensen in jouw regio via onze gratis offerteservice.

 

Materialen en afwerking voor dakterrassen

Naast de omgevingswet moet je voor je dakterras vergunning ook rekening houden met het gewicht van de afwerkingsmaterialen en de bescherming tegen vallen.

Voor de afwerking van je dakterras kan je in principe kiezen voor alle materialen waarmee je ook een gewoon terras kan afwerken. Hout is een populair materiaal vanwege het lichtere gewicht, maar je kan bv. ook kiezen voor terrastegels of grind als je dak dat gewicht kan dragen.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw dakterras? Je kan gratis en vrijblijvend voorstellen op maat aanvragen bij meerdere vakmannen via onze offerteservice.

 

FAQ over dakterrassen

Hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen over de regels rond dakterrassen. • Een overkapping op mijn dakterras: mag dat?
  Je mag onder bepaalde voorwaarden een overkapping plaatsen op je dakterras. Je informeert best bij je gemeente aan welke voorwaarden deze overkapping moet voldoen en of hiervoor al dan niet een vergunning vereist is. Ook een ervaren vakman kan je hierover informeren.


 • Ik heb een dakterras zonder vergunning: hoe zit het met verjaring?
  Heb je een dakterras zonder vergunning, maar heb je het terras al 10 jaar of langer onafgebroken en te goeder trouw in jouw bezit? Dan is er sprake van erfdienstbaarheid en kan de bouw van het dakterras legaal worden door verjaring.


 • Is een omheining rond mijn dakterras verplicht?
  Een omheining rond je dakterras dient in de eerste plaats als valbeveiliging. Het is verplicht bij een hoogteverschil van 100 cm of meer en moet minstens 100 cm hoog zijn. Hoe je deze omheining vormgeeft, mag je zelf bepalen: een muurtje, hekwerk, een balustrade, glazen panelen…

 

Offertes voor een terras ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde plaatsers