Aanleggenterras.nl
Inspiratie & advies voor het aanleggen van een terras.
Vergelijk meer dan 300 gespecialiseerde plaatsers online!
header image
Aanleggenterras.nl

Vergunning dakterras aanleggen: Wetgeving 2021

Wanneer je een plat dak hebt, dan kun je hier in sommige gevallen prima een dakterras of daktuin op maken. Zo krijg je de beschikking over de nodige extra ruimte en kun je bij mooi weer lekker van de buitenlucht genieten. Maar mag je zomaar een dakterras aanleggen op een plat dak? Nee, voor het aanleggen van een dakterras heb je een omgevingsvergunning nodig en of deze vergunning afgegeven wordt hangt af van een aantal factoren.

Dakterras plaatsen? Vraag hier gratis en vrijblijvend prijzen op maat aan.

 

 

1. Uitzicht op de buren

Bij het beoordelen van de aanvraag voor een dakterras vergunning, zal men gaan beoordelen of het dakterras geen inbreuk maakt op de privacy van buurtbewoners. Vanaf een dakterras krijg je waarschijnlijk een beter uitzicht en het mag niet zo zijn dat je zomaar bij de buren naar binnen kan kijken. Voor de aanvraag van een omgevingsvergunning heb je dan ook heel wat papieren nodig.

 

2. Dakterras vergunning en burenhinder

Een dakterras mag nooit leiden tot burenhinder. In feite is dat één van de belangrijkste criteria bij het beoordelen van een dakterras vergunning. Stel dat je buurman rechtmatig een dakterras heeft aangebracht, en jij van mening bent dat jouw privacy hierdoor wordt geschonden, dan kun je in verband met bovenmatige burenhinder de zaak aanhangig maken bij de vrederechter.

De rechter zal de zaak dan gaan beoordelen en afhankelijk van de situatie kan hij eisen dat je buurman maatregelen neemt om verdere overlast te voorkomen. Bijvoorbeeld door een scherm te plaatsen die het uitzicht beperkt. Het kan ook zijn dat de rechter een andere mening is toegedaan.

 

Vergunning dakterras

 

Dakterras op plat dak maken: Het onderscheid

Wettelijk gezien valt een dakterras van een plat dak te onderscheiden door de manier waarop het toegankelijk is. Een plat dak is doorgaans alleen te bereiken met een ladder. Van een dakterras is sprake als het terras toegankelijk is via een toegangsdeur of een schuifraam.

Een ander verschil tussen een plat dak en een dakterras is het gebruik van materialen. Zo zijn dakterrassen meestal voorzien van een hout- of tegelvoer en is het dak omheind met een balustrade of muurtje. Platte daken zijn in de regel alleen afgewerkt met een dakbedekking.

 

Materialen en afwerking

Naast de stedenbouwkundige voorschriften en wettelijke bepalingen moet je ook rekening houden met het gewicht van de afwerkingsmaterialen en de bescherming tegen vallen. Meer info en tips voor het maken van een dakterras lees je in dit artikel.

 

Offertes voor een terras ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers