Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Aanleggenterras.nl Inspiratie & advies voor het aanleggen van een terras.
Vergelijk meer dan 300 gespecialiseerde plaatsers online!
header image
Aanleggenterras.nl

Dakterras vergunning 2024

Als je een plat dak hebt, kan je daar in sommige gevallen prima een dakterras of daktuin van maken. Zo profiteer je van extra ruimte en kan je bij mooi weer lekker van de buitenlucht genieten. Maar is zo’n dakterras vergunningsvrij? Toch niet, voor een dakterras is een vergunning altijd vereist. Of je zo’n omgevingsvergunning krijgt, hangt af van een aantal voorwaarden. Je leest er hier meer over!

Ga snel naar:
Voorwaarden dakterras vergunning
Dakterras of plat dak: vergelijking
Materialen en afwerking dakterras
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Waarom een dakterras plaatsen?

Woon je in de stad en heb je geen tuin? Of heb je slechts een klein tuintje en wil je optimaal van het mooie weer kunnen genieten? Dan is een dakterras plaatsen een ideale oplossing. Bovendien verhoog je zo de waarde van je woning en verfraai je ook het uitzicht van binnenuit je woning. Let op: het is wel essentieel dat je plat dak voldoende draagkracht heeft voor zo’n dakterras. Daarom werk je best samen met een architect of een stabiliteitsingenieur.

Een dakterras plaatsen? Een vakman geeft je graag advies op maat over de mogelijkheden, prijzen, materialen, … Contacteer vrijblijvend meerdere specialisten in je buurt!

dakterras vergunning

 

Voorwaarden dakterras vergunning

De regels voor een dakterras zijn helder: je hebt altijd een vergunning voor je dakterras nodig. Het is daarom interessanter om te kijken naar de voorwaarden om zo’n vergunning te krijgen. Waaraan moet je allemaal voldoen voor zo’n dakterras vergunning? Een kort overzicht:

  • Niet binnen 2 meter van de erfgrens: valt je dakterras niet binnen 2 meter van de erfgrens? Dan is de kans groot dat je een vergunning voor je dakterras krijgt van je gemeente. Let op: valt je dakterras wel binnen die 2 meter? Dan heb je eerst de toestemming van je buren nodig. Kortom, betrek je buren zeker bij je plannen voor je dakterras.
  • Geen beschermd stadszicht: maakt je huis of appartement deel uit van een beschermd stadszicht of monument? Dan zal je gemeente je geen dakterras vergunning verlenen.
  • Burenrecht: als buur heb je bepaalde rechten, onder meer het recht op privacy. Overleg je niet met je buren en heb je achteraf hun goedkeuring nodig? Dan kan je voor problemen komen te staan, zeker als je dakterras binnen 2 meter van de erfgrens valt. Leg in dat geval zeker een overeenkomst vast met je buren die je kan tonen aan je gemeente.
  • Toestemming van je VvE: gaat het om een appartement? Dan moet je de toestemming krijgen van je Vereniging van Eigenaren (VvE) om een dakterras te mogen plaatsen. Is dat niet het geval? Dan kan je geen dakterras maken, ook heb je wel degelijk een dakterras vergunning van je gemeente.
  • Welstandseisen: via de welstandseisen controleert je gemeente of de stijl van je dakterras niet te veel afwijkt van de rest van de buurt. Het gaat o.a. om dakterras regels over kleuren, materialen, … Die voorwaarden kunnen verschillen van gemeente tot gemeente. Vraag hier dus zeker op voorhand naar bij jouw gemeente.

Advies op maat nodig? Een vakman vertelt je graag meer over de regels voor een dakterras. Zo kom je achteraf niet voor onaangename verrassingen te staan. Kom vrijblijvend in contact met een specialist!

 

Vergunning dakterras

Dakterras of plat dak?

Wettelijk gezien valt een dakterras van een plat dak te onderscheiden door de manier waarop het toegankelijk is. Een plat dak is doorgaans alleen te bereiken met een ladder. Van een dakterras is sprake als het terras toegankelijk is via een toegangsdeur of een schuifraam.

Een ander verschil tussen een plat dak en een dakterras is het gebruik van materialen. Zo zijn dakterrassen meestal voorzien van een hout- of tegelvloer en is het dak omheind met een balustrade of muurtje. Platte daken zijn in de regel alleen afgewerkt met een dakbedekking.

Materialen en afwerking

Naast het bestemmingsplan en het Bouwbesluit voor je dakterras vergunning moet je ook rekening houden met het gewicht van de afwerkingsmaterialen en de bescherming tegen vallen. Zo kan je kiezen voor hout vanwege het lichtere gewicht, maar ook voor tegels of grind (als je dak dat gewicht kan dragen).

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw dakterras? Je kan gratis en vrijblijvend voorstellen op maat aanvragen bij meerdere vakmannen via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor een terras ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers