Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Padouk terras: prijs per m2, onderhoud & inspiratie

Padouk is een duurzame houtsoort die zeer geschikt is voor stijlvolle buitenvlonders. Het is niet de goedkoopste houtsoort, maar een padouk terras gaat bij normaal gebruik lang mee (minimaal 25 jaar) en is makkelijk te onderhouden. Hier ontdek je meer over de aanleg en het onderhoud van padouk terrassen en hun kostprijs.

Offertes aanvragen voor het aanleggen van een terras in padouk kan op deze pagina.

 

Kenmerken

padouk terras Afkomst en toepassingen padouk hout

Padouk, ook wel Padoek genoemd, is een zeer duurzame houtsoort (klasse I). Het is afkomstig uit Midden- en West-Afrika en is herkenbaar aan zijn koraalrode tot (rood)bruine tint. Padouk heeft een gelijkmatige houtstructuur en is erg geschikt voor verwerking in terrassen omdat het nagenoeg niet krimpt en niet gaat splinteren. Het wordt om deze redenen ook vaak toegepast voor buitenschrijnwerk, vloeren, muziekinstrumenten en meubelen.

 

Vergrijzing en behandeling

Bij toepassing op het terras zal padouk onder invloed van UV-straling na verloop van tijd wat lichter van kleur gaan worden. Deze vergrijzing door de zon is normaal en komt bij iedere houtsoort voor. Door het terras op regelmatige basis te onderhouden met een gepigmenteerde olie met UV-beschermer kan je vergrijzing van de padouk planken tegengaan.

Veel mensen hebben deze natuurlijke vergrijzing van het hout echter graag. Het terras krijgt hierdoor namelijk een moderne uitstraling, zeker wanneer de vergrijzing mooi egaal is, zoals bij padouk. Je kan er voor kiezen om het terras te onderhouden met een transparant onderhoudsproduct. Hiermee bescherm je het hout tegen vervuiling maar de vergrijzing wordt niet tegengehouden.

 

Padouk terras plaatsen

Een houten vlonder leggen gebeurt best op een stabiele ondergrond van stabilisé of beton. Het is ook mogelijk om het terras op de volle grond te plaatsen met behulp van paaltjes. Wil je een padouk terras plaatsen, dan moet je er zeker op letten dat de ondergrond voldoende drainerend is zodat het regenwater goed kan wegvloeien. Bovenop de drainerende laag kan best een laag geotextiel aangebracht worden. Deze semi-doorlatende laag houdt onkruidgroei tegen en beschermt het houten terras tevens tegen optrekkend vocht. De terrasplanken kunnen met behulp van speciale clips op een houten raamwerk worden geschroefd. De schroeven zijn daarbij netjes weggewerkt.

terras padouk

 

Padouk terras prijs

Padouk is net als ipé een vrij exclusieve houtsoort. De padouk prijs per m2 schommelt tussen 80 en 85 euro (incl. BTW). Indien je het terras wil laten laten plaatsen, komen hier nog plaatsingskosten bij. Mocht dit alles wat boven je budget gaan, kies dan voor een terras in Bankirai of Cumaru. Dit zijn ook uitstekende houtsoorten voor het terras en met een prijs per m2 van 65 tot 70 euro zijn ze een stuk vriendelijker geprijsd.

Wil je een terras in padouk laten aanleggen door een vakman? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij professionals. Zo wordt prijzen vergelijken erg eenvoudig. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

Kiezen voor duurzaam: padouk met FSC label

Aangezien Padouk een tropische hardhoutsoort is, is het verstandig om bij aanschaf te letten op het FSC keurmerk. Je weet dan zeker dat het hout afkomstig is van duurzaam beheerde bossen en niet van de illegale houtkap. In het geval van Padoek en andere tropische hardhoutsoorten is het namelijk niet ondenkbaar dat het hout afkomstig is van dubieuze bronnen. Door te kiezen voor FSC hout help je mee om de kostbare regenwouden in Afrika en Azië te behouden, zodat ook dieren thuis van het zonnetje kunnen genieten, hoog in de boom op hun eigen terras.

 

Padoek terras onderhoud

Een padouk terras vergt in principe niet veel onderhoud, maar je doet er wel goed aan om regelmatig vuil, bladeren en zand van het terras te vegen. Hiermee voorkom je dat de padouk terrasplanken vochtig blijven en dat het vuil een voedingsbodem wordt voor algen en mossen. Tevens voorkom je ermee dat er vlekken op het hout gaan ontstaan door looizuren die afkomstig zijn van vallend blad of ander plantaardig restmateriaal. Gebruik eenmaal per jaar een (biologisch) algenbestrijdingsmiddel.

 

Vergrijzing voorkomen

vergrijzing padouk terras Iedere houten vlonder die zonder bescherming blootgesteld wordt aan de UV-straling van de zon zal op den duur gaan vergrijzen. Dit is een natuurlijk proces en is niet van invloed op de kwaliteit van het hout. Zoals je op de inspiratie foto kan zien, krijgt het terras door de vergrijzing een charmante uitstraling. Veel mensen kiezen er dan ook voor om deze natuurlijke vergrijzing zijn gang te laten gaan.

Wil je de oorspronkelijke kleur van padouk toch zoveel mogelijk bewaren, dan kan je best een gepigmenteerde olie gebruiken waarvan de kleur overeenkomt met het hout. Deze biedt, in tegenstelling tot een transparante olie, een goede bescherming tegen de UV-straling van de zon. Houd er rekening mee dat een dergelijke behandeling een arbeidsintensief klusje is omdat een gepigmenteerde olie de eerste keer in meerdere lagen moet worden aangebracht (meestal vier lagen). Na drie tot vier jaar volstaat het aanbrengen van een enkele laag gepigmenteerde olie.

 

Padouk reinigen

Een padouk terras kan je best reinigen met een commercieel (biologisch) reinigingsmiddel. Er zijn heel wat uitstekende middelen te koop en sommige soorten hebben zowel een reinigende als beschermende werking. Je kan een padouk terras ook prima reinigen met een emmer water, een borstel en een half pak zout. Deze methode dien je overigens alleen toe te passen bij een flink vervuild (en vergrijsd) terras en wanneer er geen planten in de buurt zijn. Het zoute water is namelijk slecht voor het bodemleven. Het hout kan door het zout ook wat lichter van kleur worden.

Er zijn overigens nog meer huismiddeltjes die je kan gebruiken zoals azijn of soda. Gebruik bij twijfel een biologisch middel, deze middelen werken gewoon goed en zijn niet schadelijk voor planten die zich in de buurt van het terras bevinden.

Gebruik beter geen hogedrukspuit voor het reinigen van het terras want bij verkeerd gebruik (te hoge druk) beschadig je hiermee het hout. Met een tuinslang en een bezem of halfzachte borstel en eventueel een schoonmaakmiddel kan je in de regel je terras prima reinigen.

 

Offertes voor een terras ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers